Gre za vrt, ki kaže kreativnost, osebnost in harmonijo. Tu ne sme biti nobenega stresa in obveznosti. Vintage vrt je pravo nasprotje modernemu načinu življenja, potrošništvu in metanju rabljenih stvari v smeti. Gre za ohranjevanje starega in lepega, pa tudi za ustvarjanje novega načina življenja. V tak tip vrta vam ni treba spremeniti vsega prostora, ki je namenjen vrtu – osredotočite se le na en kotiček in imejte tam svoj vintage prostor.

Občutek zavetja in zasebnosti

Glede na to, da mora vintage vrt vsebovati veliko elementov, na neki način pa mora imeti tudi starinski videz, ga je najbolje razdeliti na različne prostorčke. To bo ustvarilo občutek zavetja in zasebnosti, pa tudi preprečilo, da bi bil vrt videti »razmetan«. Vrt lahko na manjše dele razmejite z živo mejo, kar vam bo nudilo tudi zaščito pred vetrom.

Na vrtu lahko gojite zelenjavo in druge pridelke, pomešajte pa jih s cvetlicami. Drugi pomembni elementi so potke in meje, sadna drevesa in seveda veliko prostorčkov, kjer lahko sedete in se sprostite. Vrt morate narediti tak, da je videti, da ga uporabljate ter da ni namenjen le estetiki in občudovanju.

vintage4.jpg

Živa meja je odlična rešitev

Živa meja je na vintage vrtu odlična rešitev, lahko pa si omislite tudi nizko rastoče rastlinje; prostor lahko odlično razdeli tudi potka. Izkoristite lahko tudi zidove, ki že obstajajo na vašem vrtu, če pa se odločite za gradnjo novega zidu, se prepričajte, da bo imel svoj namen in da ne bo le zrasel na določenem mestu brez očitnega razloga. Če boste zgradili nov zid, ga obkrožite s cvetlicami ali plezalkami, lahko ga uporabite za police... Možnosti je veliko.

Na vintage vrtu lahko uporabite tudi pohištvo. Lahko gre za staro posteljo, po možnosti takšno z železnim ogrodjem, ali stare lesene stole in druge lesene predmete iz hiše. Resda ne bodo zdržali sto let, vendar ne bodo dotrajali tako hitro, kot morda pričakujete. Načrtujte tudi več kot en prostor, kamor boste lahko sedli. Gre namreč za vrt, po katerem se lahko sprehajate, sedite, se sprostite, družite z družino in prijatelji, ležete in gledate oblake ali si celo privoščite popoldanski spanec.

vintage6.jpg

Domišljija brez meja

Na svojem vintage vrtu lahko uporabite tudi posode za vodo, stare posode za zalivanje rož, kozarce in vaze. Lahko se poigrate z barvami in čopičem – več slojev boste nanesli, bolje bo. Ven postavite šopke rož; naj stara, odslužena orodja postanejo del dekoracije.

Zelo izvirno je, če uporabite star akvarij za ribe – lahko ga preuredite v »razstavno vitrino« in vsak teden »razstavljate« različne stvari, kar bo sproti prenavljalo videz vašega vrta. Tudi stara kolesa, mize, police – vse lahko uporabite; edino, kar lahko omeji vašo kreativnost, ste pač vi sami.