Prepričajte se, da je kakovost vode, ki jo uporabljate za zalivanje ter ribnik ali bazen dovolj dobra in da ne bo škodovala vašemu zemljišču kot tudi ne lokalnemu okolju. Zato smo zbrali nekaj nasvetov, ki vam bodo raven kakovosti pomagali dvigniti.

Testirajte zemljo in izberite ustrezno gnojilo

Pred nakupom katerega koli gnojila najprej testirajte zemljo. Tla morajo namreč imeti pravo kombinacijo hranilnih snovi, na primer dušika in fosforja. Druga stvar, ki jo morate zagotoviti, je primerno gnojilo. Gnojil je na voljo več vrst, izberite pa primernega glede na lastnosti in tip zemlje v vrtu. Ko ga boste dodajali v zemljo, ga odmerite točno toliko, kot je napisano v navodilih za uporabo, in nič več.

Pokošeno travo pustite na zelenici

Po košnji zelenice vam ostankov trave ni treba grabiti, ampak jih pustite kar tam, saj se reciklirajo v bogato gnojilo, ki je lahko odličen vir hranilnih snovi za vaš travnik.

grass_cutting.jpg

Avtohtone vrste rastlin

Okoli vrta posadite živo mejo iz avtohtonih rastlin, ki ne zahtevajo toliko zalivanja in vzdrževanja ter so odpornejše na bolezni. Tako boste nadzorovali erozijo in preprečili, da bi voda z vrta v večjih količinah odtekla v lokalne vodne vire.

Zalivajte pametneje

Zelo pomembno je, da rastline zalivate po potrebi in ne preveč. Priporočamo vam, da jih zalivate bolj, a manj pogosto. Če so na zelenici nameščeni avtomatizirani vodni škropilniki, pa jih občasno izključite za nekaj dni.

Uporabite naravne načine za zatiranje škodljivcev

Namesto strupenih uporabite naravne načine za zatiranje in odganjanje škodljivcev. Odlična rešitev sta pivo ali jabolčni sok. Tekočino natočite v nizko posodo ali odrezano plastenko ter jo postavite na tla ali obesite na drevesno vejo na vrtu.

pest_control_545235.jpg

Kompostiranje

Primerne organske odpadke odlagajte na kompostni kup na dvorišču ali zraven vrta. Izogibajte se odlaganju odpadkov na kup, ki ste ga uredili v bližini odtočnega kanala.