Zadnji trend v notranjem oblikovanju se je naznanjal že nekaj časa. Najprej so iz naših dnevnih sob izginile orhideje in sivkastorjava barva, nato smo doživeli preporod barv in vzorcev, zdaj pa nas prevzema nostalgija za stvarmi iz preteklosti, ki jo večinoma pospešuje recesija; ta nas sili predelovati tisto, kar že imamo. Dodajte k temu gibanje za zeleno okolje in oživljeno zanimanje za rokodelstvo – in že je tu novi romanticizem, vrnitev k dobremu staremu  dizajnu.

novi_romanticizem.jpg

V dom vključite čudovito staro pohištvo

Gospodarska kriza je prizadela vse, zato smo naklonjeni varčevanju na vseh področjih, preoblikovanju in iskanju novega življenja v starih predmetih. Novi romanticizem je odsev težjih časov, ko so bili ljudje prisiljeni biti ustvarjalni. Eden najboljših načinov, da sprejmete ta trend, je, da ustvarite osebni poudarek v svojem domu tako, da vanj vključite čudovito staro pohištvo, ki mu takoj doda toplino.

novi_romanticizem_1.jpg

Vsakdo nima sreče, da bi izbiral med starinsko opremo, ki jo je zapustila babica ali prababica, zato lahko pobrskate po starinarnicah. A pozor! Ko kupujete starinske pohištvene kose, izberite kakovostne, da vam bodo še dolgo služili. Časi, ko smo kupovali slabše pohištvo s kratkim rokom trajanja, so mimo – domov ne želimo več opremljati s pohištvom masovne produkcije, temveč iščemo opremo, ki nas bo razveseljevala tako danes kot v prihodnjih letih, morda desetletjih.

novi_romanticizem_2.jpg

Spomini in kakovost za varno gnezdo

Negotovost, ki jo je prinesla s seboj recesija, nas sili, da si doma ustvarimo varno gnezdo – mamina masivna omara iz mahagonija, ki se je spomnimo iz otroštva, nam daje občutek zaščitenosti. A ne gre samo za spomine, temveč tudi za visoko kakovost ročno izdelanega pohištva izpod rok mojstra umetnika, ki daleč prekaša pohištvo masovne izdelave. Danes se pri opremljanju domačih štirih sten bolj kot kdaj koli prej naslanjamo na večne izdelke brezčasnega dizajna.

noro1.jpg

Mnogi evropski oblikovalci novi romanticizem vključujejo v svoje standardne izdelke tako, da jim dodajo pridih ekscentričnosti, zato delujejo skoraj teatralno. Pomislite na Alico v čudežni deželi! Tudi vi lahko sprejmete ta trend tako, da oživite že skoraj pozabljene stare pohištvene kose, na primer babičin predalnik, dedkov naslonjač ali staro pregrinjalo s cvetličnim vzorcem, ki so ga nekoč naredile pridne roke, za piko na i pa naj poskrbi nepričakovan element, na primer starinska zofa, preoblečena v živahno ciklamno barvo.