Pomembna vloga dreves in grmičevja

Najbolj dramatična sprememba je, ko začnejo drevesa jeseni izgubljati svoje liste. Vrt dobi novo dimenzijo, odpadlo listje pa ga pobarva v čudovito mešanico odtenkov: od rumene prek oranžne pa do rdeče in vijolične. Barve zimzelenih rastlin še popestrijo krajino. Drevesa in grmičevje so pogost element v jesenskih vrtovih zaradi svojega gostega listja in poznih cvetov, pomembno vlogo pa igrajo tudi pozimi – rumeni cvetovi nepozebnika (Hamamelis) niso le vizualna popestritev jeseni, pozimi namreč oddajalo močnejši vonj.

Drevesa in grmičevje nudijo več kot le barvo in vonj – lahko tudi ustvarjajo različne oblike zimskih vrtov. Ko izbirate vrsto dreves ali grmičevja, bi morali biti pozorni na značilnosti posameznih vrst. Lubje, ki se lupi ali pa ima različne vzorce, je lahko izjemno očarljivo tudi v najbolj dolgočasnih zimskih dneh. Različne trajnice cvetijo jeseni in so zanimive tudi skozi zimo. Zimzelene rastline, kot so rododendeon ali brin, nudijo odličen zimski kontrast in tudi barvo. Med najprimernejšimi zimzelenimi rastlinami so tudi kalmije in azaleje.

winter_garden.jpg

Plodovi rastlin so lepa dekoracija

Kljub temu, da pozimi manjka večina cvetja, pa pogosto pozabljamo na plodove rastlin. Ti so lahko lepa dekoracija in tudi kontrast zimski belini. Medtem ko rastlinje ponuja edinstveno lepoto v zimskem vrtu, pa vrtni dodatki, kot so na primer klopi, vodni in kamniti okraski, posode, kipi in drugi okrasni predmeti, vrt poživijo in vzbujajo pozornost. Z njimi seveda ne smemo pretiravati, da ne prestopimo meje dobrega okusa. Če namestite zunanje luči, lahko ob kratkih zimskih dneh na vrtu uživate tudi potem, ko se stemni.

Zimski vrt, poln zanimivih elementov, kot na primer značilno drevesno lubje, barvito grmičevje, plodovi in edinstveno umetno okrasje, ni samo poln naravnega šarma, temveč nas njegova lepota  tudi sprosti in nam izboljša razpoloženje.