Funkcija

Gradnja ali prenova doma z energijsko učinkovitimi materiali je zelo pametna poteza, ki lahko ustvari velike prihranke. Z uporabo takšnih gradbenih materialov boste na dolgi rok porabili veliko manj energije in prihranili več denarja. Če želite povečati učinkovito rabo energije zgradbe, namestite izolacijo pred mrazom, uporabite naravno svetlobo in sence, da si znižate stroške ogrevanja in hlajenja, in si omislite energijsko varčno razsvetljavo in varčne naprave.

Vrste

Energijsko učinkoviti gradbeni materiali vključujejo izolacijo, senčila (senčniki, nadstreški, krajinski elementi, kot so drevesa), strešne materiale svetlih barv, ki odsevajo toploto, učinkovita okna in vrata, trpežna tesnila, ekonomične sisteme ogrevanja in hlajenja, strešna okna, ki kar najbolj povečajo izrabo naravne svetlobe. Druge možnosti so energijsko učinkoviti sistemi razsvetljave (z uporabo LED-svetil ali kompaktnih fluorescentnih žarnic), vgradni aparati in nastavljivi termostati.

install_storm_window_lg.jpg

Velikost

Velikost stavbe in količina materiala, uporabljenega med gradnjo, vplivata na količino porabljene energije, prav tako vrste uporabljenih materialov. Večji domovi in pisarne potrebujejo več energije za ogrevanje, hlajenje in razsvetljavo. Prav tako je prazen prostor v domu energijsko potraten.

Pomen

Po podatkih ameriškega ministrstva za energijo domovi in druge stavbe porabijo približno dve tretjini vse porabljene električne energije v državi vsako leto. Z upoštevanjem teh dejstev in rabo energijsko učinkovitih materialov je mogoče porabiti precej manj energije, ne da bi bistveno vplivali na udobje uporabnikov ali zmožnost opravljanja dela.

varcna_razsvetljava.jpg

Prednosti

Domovi in poslovne stavbe, ki so zgrajene z energijsko učinkovitimi materiali, porabijo med 30 in 60 odstotkov manj energije kot primerljive tradicionalno zgrajene stavbe. To pomeni, da lastniki pri upravljanju stavb dolgoročno prihranijo veliko denarja in energije. Dodatne koristi tako zgrajene stavbe lahko vključujejo davčne olajšave ali druge spodbude vlade.

Nepovratna sredstva in posojila so včasih na voljo komercialnim razvijalcem, ki nameravajo zgraditi energetsko učinkovite stavbe, ali lastnikom domov, ki želijo preoblikovati hišo v bolj energetsko varčno. Komercialni gradbinci, ki se zavežejo uporabljati energijsko učinkovite gradbene materiale, imajo pogosto boljše možnosti za pridobivanje dela na vladnih projektih, saj vedno več državnih in lokalnih oblasti zahteva, da so novi objekti zgrajeni po "zelenih" standardih.

Podnebje

Materiali za energijsko učinkovito gradnjo se razlikujejo glede na podnebje. V zelo hladnem podnebju imajo prednost tesnila in dobra izolacija pred vremenskimi vplivi, ki preprečuje toplotne izgube. V vročem in suhem podnebju pa moramo z materiali za strehe in okna čim bolj zmanjšati vpliv sončnega sevanja na kopičenje toplote v hišah ter zmanjšati potrebo po klimatskih napravah.