Grätzlove celice

Grätzlove celice, za katere je navdih dobil pri fotosintezi, so zgrajene iz porozne plasti nanodelcev titanovega dioksida, ki jih prekriva molekularno barvilo, ki absorbira sončno svetlobo. Sicer imajo trenutno nižjo učinkovitost kot posamezne kristalne silicijeve celice, vendar pa ima Grätzlova tehnologija druge prednosti.

V tradicionalni silicijevi sončni celici silicij deluje kot vir fotoelektronike in električnega polja. V barvno senzibilizirani sončni celici pa se polprevodnik uporablja le za transport, medtem ko fotoelektroni izhajajo iz ločenega barvila. Ker so Grätzlove celice z razvojem vedno bolj učinkovite, lahko podjetja le zamenjajo njihovo barvo, ves postopek pa ostane enak.

Paleta barv

Tako imajo takšne celice še eno prednost – barvila zanje so lahko izdelana v različnih barvah. Lahko so celo prosojne – kot prve v solarni industriji. Tako jih lahko uporabljajo tudi na oknih in stekleni fasadi. Barvno senzibilizirane sončne celice lahko trenutno sicer najdemo na polnilnikih za telefon, ki delujejo na sončno energijo, in posebnih torbah, ki jo ustvarjajo.

45acedia.jpg

Razvoj

Kot pravi Grätzel, so celice vedno bolj učinkovite. Razvoju in nadaljnjim raziskavam bo pomagala tudi denarna nagrada – skoraj milijon evrov – ki jo je dobil za svoje delo. Denar bo med drugim porabil za velik laboratorij. Napredni znanstvenik meni, da bo naše vsakdanje življenje kmalu prežeto z njegovo tehnologijo. Celice naj bi bile kmalu vključene v naš življenjski prostor in stavbe, čez čas pa bodo tudi proizvajale električno energijo za prenosno elektronsko opremo in avtomobile na električni pogon.

Grätzel sicer ne more sam rešiti energijske krize, so pa njegove ideje vsekakor spodbudne.