Izbira preprog je skorajda neomejena, zato se je v ponudbi najrazličnejših materialov, barv, vzorcev in velikosti včasih težko znajti. Naj vam pomagamo z nekaj nasveti: pred nakupom se vprašajte, za kateri prostor potrebujete preprogo, kakšen material želite, kako velika naj bo in kakšen stil pristaja vaši siceršnji notranji opremi, ne nazadnje pa pomislite na to, koliko ste zanjo pripravljeni odšteti.

Naravni ali umetni materiali?

preproge_261_1.jpg

Najpomembnejši dejavnik pri izboru primerne preproge je, kako trajna je, zato je pomemben podatek, koliko bomo po njej hodili. Ocenite dnevni »promet« v vsakem prostoru in za bolj obremenjene, kot so predsoba, dnevna soba in otroška soba, izberite preproge iz materialov, ki jih je lažje čistiti, saj je večja verjetnost, da jih bomo umazali ali po njih kaj polili. Odlike strojno izdelanih preprog iz umetnih vlaken, kot so akril, najlon in sintetika ali mešanice z naravnimi materiali, so enostavno vzdrževanje, antistatičnost, natančnost izdelave in široka izbira barv in vzorcev. Najlon je zelo prilagodljiv in odporen proti madežem, akril, ki je na otip kot volna, pa je odpornejši proti umazaniji in ga je lažje čistiti. Preproge iz umetnih materialov so v nasprotju z volno odporne tudi proti vodi.

Za prostore, kjer hodimo manj, na primer spalnico ali delovno sobo, pa lahko izberete klasične ročno ali strojno izdelane preproge iz volne, svile, lanu, bambusa ali naravnih mešanic. Klasične volnene ali svilene preproge se odlikujejo s trajnostjo, odpornostjo in vzdržljivostjo. Posebno volnene so luksuzne, mehke in tople ter so zato odlična izbira za manj pohodna tla. Kakovost preprog poleg načina izdelave in materiala določajo vrsta in število oziroma gostota vozlov na kvadratni meter, teža in višina zank. Najkakovostnejše orientalske preproge, ki med klasičnimi izstopajo, imajo več kot milijon vozlov na kvadratni meter, ročna izdelava pa lahko traja tudi dve leti. Cena preproge je odvisna od materiala in načina izdelave ter lahko znaša od sto pa do nekaj tisoč evrov.

Izbira velikosti in stila

pteproge_261_3.jpg

O velikosti preproge se ne odločajte šele v trgovini. Pred tem morate poznati dimenzije prostora in predvsem to, kolikšen del tal nameravate prekriti. Velike preproge, ki prekrivajo večino tal, so preteklost; namesto njih raje uporabite tapisom. Moderne so manjše preproge, s katerimi lahko poudarite del interjerja ali z njimi razdelite prostor na več uporabnih delov. Njihova dekorativna vloga je veliko bolj izrazita na manjši površini v kombinaciji z drugimi materiali tal: lesom, kamnom, opeko ali keramiko. Kadar nikakor ne morete najti preproge primerne velikosti, raje kupite nekoliko večjo kot manjšo. Tako boste imeli več možnosti za razmestitev pohištva po njej, saj ga navsezadnje ne želite stisniti preveč na premajhno preprogo.

Želite preprogo z izstopajočim dizajnom ali takšno, ki se bo diskretno stopila s prostorom? Pred nakupom se odločite, kakšen stil želite. Ko izbirate preprogo za prostor, ki je že opremljen, se ravnajte po stilu in barvah notranje opreme. Upoštevajte, da preproga nevtralnih barv v prostoru, če želite, da je videti bolj formalen, ne bo izstopala, medtem ko tla in z njimi ves prostor poživite z izbiro preproge v živih barvah ali vzorcih. Z različnimi geometrijskimi vzorci, motivi, reliefi in strukturo boste v interjer vnesli razgibanost ter mu po želji dodali klasičen ali moderen pečat. Nove smernice v oblikovanju preprog januarja vsako leto predstavijo na največjem svetovnem sejmu notranje opreme IMM v Kölnu. Letošnje leto zaznamujejo naravni materiali in novosti, kot so preproge, ki vnašajo v interjer tridimenzionalnost.

Kam jo položimo?

preproge_261_2.jpg

V dnevni sobi položite preprogo pred prostor za posedanje, ki ga sestavljata kavč ali sedežna garnitura ter klubska mizica pred njo. Naj bo dovolj velika, da bo na njej stala tudi mizica. Kadar se dnevni prostor nadaljuje v jedilnico, ju uspešno navidezno ločite z dvema preprogama. Preproga v jedilnici naj bo dovolj velika, da je položena tako pod jedilno mizo kot tudi pod (od mize umaknjene) stole. V spalnici je najboljši prostor za preprogo ob postelji ali pred omarami, v otroški sobi naj zavzame prostor, kjer se igrajo vaši najmlajši, v hodnikih pa uporabljamo preproge v obliki tekačev. Površine, na katerih preproge niso priporočljive, so na primer ob kuhinjskih elementih, pod oknom, ob predalniku in podobno.