Če želite v svoj dom vnesti eleganco in nenavadne kombinacije tekstur in vzorcev iz različnih kultur, lahko izberete podrobnosti in teksture, ki so značilni za določen predel sveta. Različne drzne kombinacije namreč ustvarijo svež in povsem privlačen videz, zato se ne bojte preizkušati novosti in združevati, kar je na prvi pogled nezdružljivo.

modern_global_living_room_1.jpg

Kombiniranje različnih tekstur

Če hočete doseči učinek sodobnega globalnega sloga, izberite bogate vzorce in teksture. Vzorci naj igrajo osrednjo vlogo, čeprav posamezne oblike enega vzorca ne smejo biti preveč zapletene. Običajno so vzorci preprostejši, na primer sestavljeni iz krivih črt, organskih oblik (motiv vinske trte, obris živali) ali enostavnih geometrijskih motivov. Vzorci naj bodo dvobarvni, med seboj pa jih združujte po barvah in odtenkih. V sobi z nevtralnimi zemeljskimi barvami lahko uporabite geometrijske vzorce na dveh različnih teksturah v istem barvnem odtenku.

Mešanje motivov vam bo še najbolj uspelo, če izberete minimalno barvno shemo – ta naj bo sestavljena iz največ treh zemeljskih barv. Uravnotežen vizualni učinek pa boste dosegli, če vzorce postavite na površino trdnih materialov, recimo na leseno podlago.

modern_global_lamp.jpg

Dekorativne podrobnosti

Za okras v prostor postavite okrasne predmete in drobnarije, ki ste jih nabrali med potovanji po svetu. Razni kipci, eksotični organski predmeti, umetnine, vaze in drugi detajli so kot nalašč za popestritev. Predmeti vas bodo spominjali na prijetne trenutke s potovanj, obenem pa bodo v prostoru pričarali dramatično vzdušje. Po tleh položite še perzijsko preprogo, ki jo lahko uporabite tudi kot stenski okras, če jo obesite na steno namesto tapet.

Več primerov modernega globalnega stila dekoracije pa si oglejte v naši fotogaleriji.