Z novim predpražnikom lahko posodobite celostno podobo vhoda, hkrati pa tla v notranjosti obvarujete pred umazanijo, snegom in dežnimi kapljicami, ki se primejo na vaše čevlje. Pomembno je, da pri izboru upoštevate material predpražnika, njegovo velikost in mesto, kjer ga boste uporabljali.

Predpražnik za zunanje ali notranje prostore

Za začetek upoštevajte, kje boste predpražnik uporabljali. Če ga nameravate položiti zunaj pred vrata, izberite takšnega, ki je izdelan iz trpežnih vodoodpornih materialov, kot so tikovina (na sliki spodaj), morska trava ali kokosova vlakna. Slednje lahko uporabljate tako zunaj kot v zaprtih prostorih. Nekateri materiali za zunaj niso najprimernejši, na primer sisal, juta in tkanine.

predpraznik_tikovina.jpg

Površina predpražnika

Razmislite tudi o površini predpražnika. Za zunaj izberite abrazivne in teksturirane površine, ki zaradi velikega trenja bolje očistijo čevlje; trdovratno umazanijo in sneg pa še najbolje očistijo predpražniki s površino, podobno strgalu. Da se izognete drsenju in izmikanju predpražnika, si omislite takšnega z nedrsečo podlago.

Izogibajte se gumijastim predpražnikom

V zimskih mesecih si raje ne omislite predpražnika iz gume, čeprav bi bila morda to vaša prva izbira. Sicer so cenejši in ne drsijo, a jih je vseeno bolje položiti v zaprte prostore, kjer mraz in drugi vremenski vplivi ne bodo načeli gumijaste površine, ki lahko poči.

predpraznik_8.jpg

Primerna velikost

Pri izboru upoštevajte tudi velikost predpražnika, saj je pomembno, da se ujema z velikostjo vaših vhodnih vrat. Mora biti dovolj velik, da stopite nanj z obema nogama oziroma da pokrije okoli tri četrtine ali 80 odstotkov (v širino) območja neposredno pred vrati. Če se vrata odpirajo navzven, pazite tudi na debelino predpražnika, da se med odpiranjem vrat ne bo zataknil pod prag.