O nevarnem kemijskem čiščenju smo že pisali, prav tako smo vam predstavili, kako preproge ohranjate čiste. Ameriški znanstveniki pa so pred kratkim izvedli študijo, ki opozarja na povezavo med običajnimi kemijskimi topili in Parkinsonovo boleznijo – neozdravljivo nevrološko motnjo osrednjega živčevja. V Združenih državah Amerike so preučevali dvojčke, posebno tiste, med katerimi je bil eden od njiju zaradi narave svojega dela izpostavljen trikloretilenu in drugim nevarnim kemikalijam, ki povečujejo možnost za razvoj bolezni.

Ne le trikloretilen, tudi perkloretilen in karbon tetraklorid

Že leta 2008 in 2010 so v znanstvenih raziskavah na univerzi v Kentuckyju ugotovili, da trikloretilen vpliva na razvoj Parkinsonove bolezni. V najnovejši študiji pa so avtorji pokazali, da poleg trikloretilena na razvoj te nevrološke bolezni vplivata tudi perkloretilen in karbon tetraklorid.

ciscenje_preproga.jpg

Nova epidemiološka študija pod vodstvom Samuela Goldmana in Caroline Tanner iz Inštituta za raziskave Parkinsonove bolezni v Kaliforniji je spremljala vplive omenjenih kemikalij na zdravje ljudi. Pregledali in izprašali so 99 parov dvojčkov, od katerih je eden zbolel za Parkinsonovo boleznijo, medtem ko je drugi ostal zdrav. Dvojčki, ki so bili izpostavljeni kemikalijam, so imeli šestkrat večje tveganje za nastanke te bolezni.

Kje najdemo te tri kemikalije?

Trikloretilen, perkloretilen in karbon tetraklorid so zelo razširjeni, saj jih uporabljamo v topilih za kemijsko čiščenje, v lepilih, barvah in čistilih za preproge. Do konca leta 1970 so jih uporabljali celo v razkužilih za kožo, anestetikih in sredstvih za odstranjevanje kofeina iz kave. Danes so kljub dokazani škodljivosti še vedno zelo razširjeni v okolju – so namreč najpogostejši organski odpadki v pitni vodi.