Shranjevanje vpliva na zaužite kalorije

Profesor nutricistike na univerzi Cornell v New Yorku Brian Wansink pojasnjuje, da ima shranjevanje hrane velik vpliv na količino zaužitih kalorij. Njegova ekipa je v raziskavi fotografirala sto kuhinjskih pultov, njihove lastnike pa prosila, naj v dnevnik beležijo, kaj so tisti dan pojedli. Zapiske so primerjali s stotimi drugimi udeleženci, ki so jih mimo kuhinjskih pultov in omaric vodili na različne načine, pri tem pa so prav tako preverjali, kaj so pojedli.

solatka.jpg

Wansink pojasnjuje: »Opazili smo, da hrana, ki je na vidnem mestu, pritegne večjo pozornost od nevidne. Če boste na pult postavili nezdravo hrano, jo boste najverjetneje tudi pojedli. Ljudje smo, kadar smo lačni, nagnjeni k temu, da prej pojemo prvo užitno stvar, ki jo vidimo, kot peto ali deseto.«

Z živili proč od vidnih površin

kuhinjskipult.jpg

Zaprte kuhinjske omarice in predali, v katerih hrane ne vidite, so boljši od odprtih polic. To še posebno velja za predal s prigrizki. Manj hrane boste pojedli tudi, če boste hrano postregli na manjših krožnikih. Priporočljivo je, da sta kuhinja in jedilnica ločeni. Obrok pa pojejte v miru in ne med brskanjem po internetu ali pisanjem na računalnik.

Tudi barve vplivajo na tek. Oranžna v kuhinji ga spodbuja, prav tako pa tudi druge intenzivne barve. Najbolje je, da so stene v kuhinji in jedilnici svetle. Tako boste pojedli manj, so prepričani strokovnjaki.