Zasaditev vrta je lahko natančno načrtovana ali svobodna. Prva je s skrbno določenimi potmi in izbranim cvetjem ter grmovnicami spoj reda in skladnosti, druga pa naravo posnema v vsej njeni sproščenosti in mehko prelivajočih se tonih. Idealen vrt je tisti, ki povezuje oba vidika.

rastline3.jpg

Načrtovanje vrtne zasaditve

Urbani vrtovi so v večini primerov oblikovani tako, da je travnata površina na sredini vrta, okrog pa teče tlakovana ali prodnata pot. Ta je lahko v skladu z našimi potrebami ozka ali široka. Razmislite, kakšen vrt si želite in naredite seznam rastlin, ki bi jih radi posadili. Pogled na sosednje vrtove vam lahko pove, katere rastline dobro uspevajo na vašem območju. Sosedje pa vam lahko katero od njih celo podarijo!

Izberite barvno shemo

rastline1.jpg

Če želite, da bo vaš vrt opazen, izberite modre in rožnate odtenke. Če vam ti dve barvi nista najbolj všeč, se odločite za lastno barvno shemo, a vedite, da je zelena površina najboljše ozadje vsake zasaditve - tudi tistih bolj ekstremnih.

Poigrajte se z razporeditvijo rastlin

Sprehodite se po večjih vrtnih centrih v vaši bližini in poiščite rastline, ki vam »padejo v oči« ali pa spadajo na seznam vaših najljubših. Vedno preglejte nalepko na lončku rastline, na kateri so natančna navodila za oskrbo. Ko ste domov prinesli vse rastline, jih z lončki vred razporedite po zemeljski površini. Zasaditev si lahko tudi skicirate na papir ali jo narišete z računalnikom. Tako si boste lažje predstavljali, katere rastline spadajo skupaj. Poigrajte se z različnimi vrstami, kot so grmovnice, plezalke, čebulnice, trajnice…

Skrivnosti spektakularnih zasaditev

rastline2.jpg

Rastline so na vrtu opaznejše, če jih boste zasadili skupaj po tri ali v skupine z lihim številom. Na vrtu nikar ne pretiravajte z različnimi vrstami. Mnogo lepše je, če izberemo nekaj najljubših in z njimi polepšamo različne točke na vrtu.

Zanimiv videz boste dobili tudi z zasaditvijo večjih rastlin v ozadju in nižjih v ospredju. Lepo je, je na vrtu zasajenih mnogo okrasnih rastlin, a kljub obilju cvetlic opazimo vsak posamezen cvet.