Oddajanje v najem lahko prinese tudi izgubo, če se v posel ne podate previdno in modro. Biti morate dobro obveščeni, kakšna je ponudba in kakšno povpraševanje, saj se boste na podlagi tega lažje in bolje odločali. Kadar koli morate pričakovati nepričakovana popravila ali druge vzdrževalne naloge, ki padejo na vaše rame, zato morate imeti vsaj manjšo denarno zalogo.

Spoznajte pravice in dolžnosti najemnikov

Če imate na zalogi nekaj denarja, se osredotočite na to, kako boste ustvarili dobiček. Za začetek dobro preberite stanovanjski zakon, v katerem so zapisane tako obveznosti in pravice najemodajalcev kot tudi najemojemalcev. Če boste natančno poznali zakone, si boste prihranili veliko težav pri pogajanju z najemniki, bolje pa boste razumeli tudi vaše obveznosti za vzdrževanje, varnost in zaščito doma.

landlord_tenant.jpg

Najemnike izberite tako previdno kot nepremičnino

Podnajemnike izberite previdno: napačna oseba vas lahko stane ogromno denarja, zaupanja vreden najemnik pa vam bo prinesel reden dohodek in mir, saj bo lahko vseljen več let, dokler se ne odločite stanovanja prodati. Zato si vzemite čas, da spoznate svoje najemnike in vzpostavite profesionalni odnos − dobra komunikacija je vsekakor ključnega pomena.

Večino težav preprečite tako, da že v prvi vrsti izberete osebo, ki ni problematična. Priporočamo vam, da ceno najemnine nekoliko spustite, da se vam javi več ljudi, med katerimi boste lahko izbirali dolgoročno zanesljive najemojemalce. Tudi če izberete najzanesljivejše najemnike, se ustrezno zavarujte z overjeno najemno pogodbo.

rental_contract.jpg

Druga priporočila

Najemite odvetnika, da vam pomaga sestaviti dokumentacijo oziroma da vam kako drugače svetuje in odgovori na vsa neodgovorjena vprašanja. Sestavite tudi seznam s številkami različnih preverjenih izvajalcev, ki jih lahko pokličete v primeru nujnega popravila ali drugih vzdrževalnih del. Z rednim vzdrževanjem boste namreč dolgoročno prihranili denar, podnajemnike pa ohranjali zadovoljne.

Več koristnih nasvetov za oddajo nepremičnin pa si preberite tukaj.