Poiščite čim bolj sončno oziroma svetlo mesto v domu, ki je odprto na južno ali jugozahodno stran. Najprej sestavite seznam zelišč, ki jih pogosto uporabljate pri kuhanju in bi jih želeli vključiti v nov vrt, na primer rožmarin, timijan, žajbelj, baziliko, origano, koper, majaron in peteršilj. Zeliščni vrt ne bi smel biti manjši od meter krat meter površine.

Sestavite skico vrta

Naslednji korak je, da izrišete načrt za zeliščni vrt – če nameravate imeti kvadratnega ali ravno oblikovanega, ustvarite mrežo, tako da bo vsako zelišče imelo svoje območje za rast. Za krožno zasnovan vrt pa narišite velik krog, ki ga razdelite na enakomerno velike dele. V načrt vrišite še »vrtne« prehodne poti, ki potekajo mimo zeliščnega vrta. Za večji nadzor nad rastlinami ob robovihnaredite rob iz lesenih desk. Na skici nato določite, kam boste posadili določene vrste zelišč: večja zelišča, kot sta rožmarin ali sivka, namestite bolj zadaj oziroma tako, da ne zastirajo sončne svetlobe nižjim vrstam v ospredju.

zelisca_3.jpg

Pred sejanjem pripravite območje

Ko ste se odločili in izbrali prostor, kamor boste vrt umestili, pripravite območje, in sicer tako, da za začetek odstranite vso umazanijo in predmete, ki zavzemajo prostor. Vzemite vrtno zemljo in jo natresite v manjše posode, vanjo pa potem skopljite od 8 do 12 centimetrov globoko luknjo, v katero nasujte kompost. Z lopatko prst poravnajte, da dobite gladko površino, pripravljeno za sajenje.

Preden se lotite sajenja zelišč, postavite posode in uredite območje v takšno obliko, kot ste jo narisali na skici, pri tem pa si pomagajte z vrvico. Ob robove vrta postavite neke vrste mejo, na primer iz lesenih deščic, v bodoči vrt pa lahko vgradite tudi namakalni sistem, ki ga preverite, preden posadite prvo rastlino.

herb.jpg

Sejanje zelišč

Izbrana zelišča posadite strateško v določenih oddelkih, okoli njih pa položite plast organskega mulčenja. Zemljo zeliščnega vrta ohranjajte vlažno, a ne mokro. Ko zelišča začnejo uspevati, spodbudite rast novih listov z obrezovanjem; na splošno se namreč zelišča odlično odzovejo na redno obrezovanje. Odrezane dele zelišč posušite tako, da jih zavijete v papirnate vrečke in obesite z glavo navzdol, posušena zelišča pa hranite v nepredušno zaprti posodi.