Sušilni stroj

Če je le mogoče, oblačila raje sušite zunaj na vrveh, lahko tudi notri na stojalu za perilo. Tako boste prihranili energijo, pa tudi vaša oblačila bodo na otip bolj sveža in dišeča. Sušenje na svežem zraku je tudi manj naporno kot v sušilnem stroju, ki jih lahko poškoduje.

Če nameravate kupiti nov sušilni (oziroma kakršen koli) stroj, izberite energijsko učinkovitega. Nekateri imajo tudi elektronski senzor, ki prepreči, da bi se oblačila sušila dlje, kot je potrebno. S predolgim sušenjem namreč po nepotrebnem zapravljate energijo.

Če je pralni stroj nastavljen na visoko število vrtljajev, se bo veliko vode odstranilo že med pranjem. Tako se bodo tudi na vrveh oziroma v sušilnem stroju lahko hitreje do konca posušila. Oprana oblačila preglejte, da vidite, katera sploh potrebujejo strojno sušenje. Morda se lahko že brez tega dovolj hitro posušijo.

dryer_backgr.jpg

Če imate pralno-sušilni stroj, pazite, da ne boste pomotoma uporabili funkcije sušenja takrat, ko je ne potrebujete. Filtre sproti čistite, da v njih ne bo kosmov blaga in umazanije.

Ko so oblačila suha, jih takoj obesite na obešalnik ali pa zložite. Tako bodo potrebovala manj likanja.

Pralni stroj

S pranjem na 30 stopinjah porabite okoli 40 odstotkov manj energije kot s pranjem na višjih temperaturah. Novejši pralni praški in detergenti so učinkoviti tudi pri nižjih temperaturah, pa še oblačila se manj uničijo. Visokih temperatur pri pranju se torej izogibajte, razen če imate res zelo umazana oblačila.

Počakajte, da se nabere dovolj perila, da je boben poln, preden začnete s pranjem. Zakaj bi prali dvakrat, če lahko z malo potrpežljivosti isto količino oblačil operete naenkrat in tako porabite veliko manj energije?

front_loading_washing_machine_wm3009_3011_948.jpg

Po uporabi lahko oblačila, ki ste jih nosili, obesite na svežem zraku. Morda jih ne bo treba oprati, ker se bodo že tako dovolj prezračila in osvežila.

Vse naprave – tako pralni, sušilni kot pralno-sušilni stroj – vzdržujte in čistite, kot je napisano v navodilih za uporabo. Očistite na primer predalček za dodajanje praška in filter. Ko naprave ne uporabljate, naj bo popolnoma izklopljena. Elektrika se namreč porablja že za gorenje lučk, tudi ko aparat ne pere oziroma ne suši.