Bivanje s sostanovalci, ki jih bodisi poznate že od prej ali pa so za vas popolni neznanci, je lahko povsem harmonično in mirno, če se držite nekaterih pravil in spoštujete sostanovalčevo lastnino.

Preden si sposodite, vprašajte za dovoljenje

Morda ste bili navajeni, da si doma vse delite brez vprašanj, nekateri pa tega preprosto niso vajeni. Lahko vas gledajo čudno, če si brez vprašanja sposodite ponev za peko ali milo za roke, zato vedno preverite, kakšne so njihove navade. Vljudno je, da vedno najprej vprašate, ali si lahko nekaj sposodite. Sčasoma se boste navadili na njihov način bivanja in postavljanja mej.

roommates3.jpg

Naredite seznam hišnih opravil

To je klasičen predlog, ki bo pomagal vam in vašim sostanovalcem na poti do bivanja v sožitju. Dolgočasna hišna opravila, kot so čiščenje, pranje perila, plačevanje računov, kupovanje čistil in vrečk za smeti, natančno zabeležite. Naredite pravično organiziran seznam in zraven pripišite dneve, kdaj je kdo na vrsti za kakšno opravilo. S tem se izognete marsikateri nevšečnosti in sporom.

Pogovarjajte se

Mogoče se sliši neverjetno preprosto, a ni ravno tako. Pogovarjanje s sostanovalci nam je lahko po napornem delavniku tudi čisto odveč – še posebno, če gre za reševanje problema ali spora. Vendar pa je vljudna sprotna komunikacija nujno potrebna, saj se nerazrešene težave sicer kopičijo, dokler ne pride do konfliktnega soočenja. Če vas kaj moti ali si želite kaj spremeniti, le hrabro spregovorite.

college_roommates_kcolwell.jpg

Prisluhnite tudi vi

Obenem pa morate tudi prisluhniti sostanovalcem in njihovi viziji skupnega gospodinjstva. Včasih smo namreč preveč zaposleni sami s seboj in ne opazimo, da drugega nekaj moti, dokler nam to jasno ne pove. Zato jih vsake toliko časa kar direktno vprašajte, ali počnete kaj, kar jih zares moti.