Pomislite na praktičnost

Med iskanjem primernega kuhinjskega pulta upoštevajte predvsem njegovo praktičnost ter primernost za vaše stanovanje in seveda vas. Če imate  majhne otroke, verjetno ne boste izbrali hitro lomljivih materialov, kot je steklo; če pa vas pogosto skrbi za higieno, bodo najboljša izbira antibakterijski materiali, na primer nerjaveče jeklo. Vendar ne pozabite, da ima tudi slednje svoje pomanjkljivosti, saj se čez čas obrabi in izgubi sijaj. Če radi kuhate, izberite materiale, odporne na toploto − denimo granit – saj boste vročo posodo lahko postavili neposredno na pult.

Lesene delovne površine

Leseni pulti so primerni za vsak stil kuhinje, saj v prostor prinesejo občutek topline; odlično pa jih kombiniramo s steklom in nerjavečim jeklo. Najbolje jih je uporabiti za oblaganje površin za pripravljanje hrane in območje za obedovanje, recimo za kuhinjski otok in bar. Les lahko zdrži dolgo, a le, če je primerno vzdrževan, zato pulte čistite po vsaki uporabi; kakršno koli razlitje pa takoj obrišite, da preprečite madeže. Na lesene pulte tudi ne smete postavljati vročih ponev, prav tako jih ne uporabljajte kot desko za rezanje hrane.

kuhinjski_pulti_les_v_clanku.jpg

Sestavljeni kuhinjski pulti

Sestavljeni pulti so izdelani iz dveh ali več komponent, med katerimi pogosto najdemo tudi les. Uporabite jih lahko kjer koli v kuhinji, na voljo pa so v široki paleti dramatičnih barv; kot so siva in modra, ki se odlično podata v moderno opremljene kuhinje, medtem ko so za tradicionalni stil primernejši na primer kremni odtenki. So trpežni, nekateri celo bolj od naravnega kamna, različne praske pa je mogoče popraviti. Takšne materiale je treba prav tako kot les z mehko krpo in blagim detergentom očistiti vsakega razlitja, da na njih ne nastanejo madeži.

Granit

Granit je precej drag luksuzni material, a vendar je izredno privlačen za vsak kotiček kuhinje, vključno s prostorom okoli umivalnika in štedilnika. Moden je vedno in že od nekdaj, poda pa vsakemu slogu prostora, tako sodobnemu kot tradicionalnemu. Granitni pulti so enostavni za vzdrževanje, zdržijo visoke temperature, so odporni na vodo in večino madežev – zaradi česar imajo tudi najdaljšo življenjsko dobo med naravnimi materiali.

kuhinjski_pulti_granit_2.jpg

Laminatne kuhinjske delovne površine

Laminatni pulti so podobno vzdržljivi in so zato primerni za vgradnjo v bližini umivalnika. Zlahka oponašajo druge bolj prefinjene materiale, kot sta granit ali les. So enostavni za vzdrževanje, odporni na madeže in lise, ne pa na toploto in paro. Vgraditi jih je zelo preprosto, zaradi enostavne obdelave pa se lahko tega opravila lotijo tudi amaterji.

Korian

Korian je razmeroma nov material, ki se odlično obnese na vlažnih mestih in je odličen za kuhinje z integriranim umivalnikom. Na voljo je v več barvah, enostaven je za čiščenje, odporen na vodo in toploto do 250 stopinj Celzija. Se pa lahko opraska, vendar je poškodovane predele mogoče popraviti z brušenjem. Lahko ga poljubno oblikujemo brez grdih spojnih črt.

korian_3.jpg

Steklo

Najbolj praktično je, da steklene delovne površine namestite okoli umivalnika ali za ozadnje domačega bara. Ker je steklo odsevna površina, vizualno poveča majhne kuhinje, opremljene v sodoben stil. Je zelo higiensko, če ga redno čistite; odporno pa je tudi na toploto, kisline in vodo. Drugače se lahko dokaj hitro opraska, a je možno poškodovana mesta zbrusiti do vnovične popolnosti.

Nerjaveče jeklo

Nerjaveče jeklo je priporočljivo kombinirati z drugimi materiali, in sicer zato, da ublažite kovinski videz. Sicer je izredno trden material, odporen na kisline, toploto, vodo in praske. Zato ga je enostavno vzdrževati s tekočino, posebej namenjeno čiščenju tega materiala; da povečate sijaj, pa je pametno na koncu površino zloščiti z otroškim oljem.

Več fotografij kuhinjskih delovnih površin iz različnih materialov pa si oglejte tukaj.