Nemčija se lahko pohvali z inštitutom Pasivna hiša / Passivhaus, ki ga je ustanovil profesor na innsbruški univerzi in avtor knjige Skrivnosti pasivnih hiš (Passive Houses – The Secrets) Wolffgang Feist. V čem je po njegovem mnenju razlog za uspeh pasivnih hiš?

Številni uresničeni projekti

Na svetu je bilo v zadnjih letih zgrajenih več deset tisoč pasivnih hiš, ki so najboljša garancija, da so resnično uspešne. Tukaj pa so tudi zadovoljni uporabniki, ki širijo dober glas o fenomenu pasivne hiše.

Preizkušeno in preverjeno

pasivna2.jpg

Pasivne hiše prihranijo veliko energije in to je mogoče dokazati na več tisoč primerih. Kljub temu pa so ekonomisti še vedno prepričani, da je klasična gradnja cenejša od pasivne. Res, da so energetsko učinkoviti gradbeni elementi dražji od klasičnih, a pasivne hiše so bile navsezadnje izumljene, da prihranimo energijo, saj nam njeni ponudniki iz leta v leto izstavljajo višje račune. Pasivno hišo si torej z nekaj odrekanja lahko privošči skoraj vsak in ne le bogataši.

Stroški se kmalu povrnejo

Skrbno načrtovane pametne konstrukcije in poceni tehnologija pasivnih hiš že kmalu povrnejo začetni vložek v hišo, ki je na prvi pogled videti dražja od klasične gradnje. Prihranki pa so, gledano na daljši časovni rok, vedno višji.

Odličen zrak

Pasivne hiše imajo veliko sistemov za prezračevanje in zagotavljajo vrhunsko kakovost zraka v zaprtih prostorih, ne da bi zato potrebovali veliko energije.

Prihranek energije

pasivna.jpg

Ste vedeli, da nekatere klasično grajene hiše v mesecu dni porabijo več energije, kot jo pasivna hiša porabi v letu dni? Poraba je majhna, dobrobit pa ogromna, zato so uporabniki navdušeni. Letni strošek za ogrevanje sto kvadratnih metrov velike pasivne hiše v Nemčiji znaša okrog 250 evrov, toliko kot nekateri plačajo za ogrevanje v enem mesecu.

Nekaj znanja ne škodi

Preden se odločimo za gradnjo pasivne hiše, se moramo poučiti o njenih prednostih, skrivnostih in načinu delovanja. Seveda pa pasivna hiša ni noben bavbav, zato nam bodo osnove jasne že kmalu.

Temperaturno ugodje

Te hiše so svetle, čiste in udobne, temperaturnih izgub pa je manj kot pri klasični gradnji, prav tako pa so nižje tudi temperaturne razlike med posameznimi prostori.

Lepotice z arhitekturnega vidika

Pasivne hiše so v arhitekturnem smislu lepotice, ki jih takoj opazimo. Gradnja dopušča številne sloge, saj ni tipsko določena.