Okoli rastlin, ki bodo čez zimo ostale na vrtu, nasujte mulčenje iz zemlje, lesenih ostružkov, vejic, slame in listja, če tega doslej še niste naredili. Občutljivejše rastline, kot so vrtnice, ovijte s plastično ali platneno folijo, da preprečite poškodbe zaradi mraza.

Zaščita in opora rastlin

Če imate v sadovnjaku letošnjo jesen zasajena mlada drevesa, bodo v zimskih mesecih najverjetneje potrebovala nekakšno podporo, da jih sneg, žled in veter ne bodo zlomili ali kako drugače poškodovali. Opora v podobi ravnega kola oziroma palice je najprimernejša. Zimzelene grme nežno ovijte v plastično zaščitno mrežo, ki jih bo ščitila pred vremenskimi vplivi. Zapadel sneg nato sproti in redno odstranjujte z zaščitenih rastlin, da se ne zlomijo.

Pospravite prostor za hrambo opreme in orodja

Pospravite tudi vrtno lopo oziroma prostor, ki ga uporabljate za shranjevanje vrtnega orodja, semen in drugih pripomočkov. Vse orodje in opremo temeljito očistite in posušite, da preprečite rjavenje, ter shranite na suho mesto.

garage_01lowres2kk.jpg

Sestavite načrt za prihodnjo vrtnarsko sezono

Zimski dnevi so tudi najboljši čas, da izrišete in načrtujete postavitev vrta in rastlin na njem za novo sezono. Morda boste želeli na vrt kaj novega dodati, spremeniti oziroma zasukati postavitev posameznih gredic ali pa izbrati avtohtone rastline, ki na vašem območju najbolje uspevajo. O vsem tem lahko razmišljate že vnaprej, saj je načrtovanje zabavno, obenem pa vam bo prihranilo čas za spomladansko urejanje vrta. Preberite kako knjigo o vrtovih, denimo o priporočljivih materialih, dekoraciji in dizajnu vrta.

Zberite semena

Hladni dnevi so idealen čas, da uredite in zberete vsa semena, ki jih boste v zemljo posadili spomladi. Prelistajte vrtnarske kataloge in že zdaj po pošti naročite izbrane sorte posebnih rastlin, ki si jih tako želite.