Slastno zmagovalno družinsko kosilo

Zmagovalec je pripravil korenčkovo juho z mandlji in karijem, pečenega lososa s sušijem iz prosa in čebule, zeleno solato z jogurtovim prelivom, za sladico pa marelični vrtinec. Drugo mesto je komisija prisodila Majdi Vidmar iz Hrašč pri Postojni, ki je na tekmovanju že večkrat sodelovala in vedno požela vidne uspehe. Tokrat je komisijo prepričala s preprostima, a zelo okusnima jedema: z bučno juho s škampovimi repki in za poobedek s kvašenimi kuhanimi štruklji, polnjenimi s kruhovim nadevom. Tretje mesto je zasedla Marija Pišek iz Trbovelj, ki svojo družino najbolj razveseli s porovo kremno juho, z omleto, polnjeno z blitvo in ribo, ter s sladico - ocvrtimi jabolčnimi obročki.

kuharsko_tekmovanje1.jpg

Zmagovalec Aljaž Konec

Vsi drugi tekmovalci so se uvrstili na četrto mesto. Sonja Suhadolc je skuhala mesno lazanjo s solatnim krožnikom, za sladico pa panakoto s prelivom iz gozdnih sadežev. Ivana Helena Faletič je pripravila odlično zelenjavno juho, polnjenega piščanca s krompirjevim pirejem z dodatkom čemaža, za sladico pa vaniljev puding z ruševim prelivom. Mirko Homar pa je vse navzoče navdušil s telečjo obaro in odličnimi pečenimi štruklji.Slavica Zbičajnik je skuhala bobovo mineštro z žličniki s sončničnimi semeni, za sladico pa rabarbarino pito. Bernardka Prinčič je pripravila govejo juho s sirovimi knedli, zelenjavno-mesne polpete s prilogo (pražene bučke, pražen krompir, briška frtajla in hren v rdečem vinu. Za sladico pa je pripravila odlično limonovo panakoto s sadnim prelivom. Tanja Tumpaj pa je navdušila s kosilom: goveja juha z zdrobovimi žličniki, polnjeni lignji s šunko in sirom z rižem z zelenjavo, za sladico pa je postregla s čokoladnim pudingom z jagodno-čokoladnim prelivom.

Na vseh dosedanjih tekmovanjih so tekmovalci skuhali in spekli že toliko različnih jedi, da je težko izbrati temo, s katero se ne bi ponavljali. Zato so se v uredništvu Naše žene odločili, da naj tokrat pripravijo družinsko kosilo, s katerim najbolj razveselijo svoje domače. Prijave na tekmovanje so zbirali od 1. junija do 15. septembra. Prijavilo se je 29 tekmovalcev, izbrali pa so jih 17 in jih povabili na tekmovanje. Na koncu je v Mariboru vrtelo kuhalnice devet tekmovalcev iz vse Slovenije: Slavica Zbičajnik iz Slovenj Gradca, Marija Pišek iz Trbovelj, Majda Vidmar iz Hrašč pri Postojni, Sonja Suhadolc iz Domžal, Mirko Homar iz Kamnika, Ivana Helena Faletič iz Žirovnice, Aljaž Konec iz Lipoglava pri Poljčanah in Bernardka Prinčič iz Kozane pri Dobrovem.

kuharsko_tekmovanje_2.jpg

Tekmovalka Marija Pišek in kuharski mojster Jožef Oseli

Kuharji pod očesom strokovne komisije

Kuhali in pekli so pod budnim očesom strokovne komisije, ki jo je vodil kuharski mojster Jožef Oseli, v njej pa so bili še Romana Železnik in Konrad Purgaj, učitelja kuharstva, oba iz Srednje šole za gostinstvo in turizem v Mariboru, Tanja Vidic Goršak, predstavnica TV Veseljak, in predstavnica občinstva Marta Osim iz Maribora. Komisija je ocenjevala potek priprave, izvirnost, upoštevanje sodobnih načel zdrave prehrane, videz ter okus jedi in pogrinjka. Kot vsako leto je bila odločitev o zmagovalcih težka, saj se vsi izbrani – čeprav so le ljubiteljski kuharice in kuharji – res odlično odrežejo in o prvih treh odločajo le desetinke točk.

Vsi tekmovalci so prejeli lepe praktične nagrade, prvi trije pa še nagrade: prvo nagrado v vrednosti 420 evrov, drugo nagrado v vrednosti 330 evrov in tretjo nagrado v vrednosti 250 evrov.