Če je senčnik iz blaga, bomo uporabili tehnike, ki so primerne za blago, če je senčnik steklen, pa tehnike, namenjene steklu, ali kombinirane tehnike. Idej je toliko, kolikor je ustvarjalcev, in če delate za svojo dušo, boste delali po svoje in se ne boste podrejali pustemu minimalizmu ali pač, če vam je to všeč.

sencnik3.jpg

Imitacija vitraža

So vam všeč lučke tiffany in vitraž nasploh? Ste kdaj pomislili na to, da bi navaden senčnik za luč spremenili v kaj podobnega? To lahko naredite na hiter in preprost način ter brez velikih stroškov.

Potrebujemo:
– senčnik za luč,
– barve za steklo,
– črno konturo,
– akrilni brezbarvni premaz,
– čopiče,
– črn rebrast trak,
– lepilo.

Postopek:
1. Najprimernejši je stekleni senčnik, če pa imamo senčnik iz blaga, ga moramo najprej obdelati s sredstvom, ki bo preprečilo razlivanje barv (medij proti razlivanju barv na tekstilu, lepilo v pršilu, prosojen lak na vodni osnovi, prosojen akrilni premaz).
2. Na senčnik s svinčnikom najprej narišemo ali prekopiramo motiv.
3. Vzorec obrobimo s konturo. Pazimo, da kontura ni nikjer prekinjena.
4. Ko se kontura posuši, z mehkim čopičem senčnik pobarvamo s prosojnimi barvami za steklo.
5. Najprej pobarvamo polja znotraj vzorca, nato še ozadje.
6. Senčnik naj se suši vsaj 24 ur.
7. Zgornji in spodnji rob končamo tako, da nalepimo ob obodu črn rebrast trak.

sencnik2.jpg

Nekaj idej za praznike

Senčnik obdelamo v servietni tehniki: nanj s posebnim lepilom nalepimo vrhnji sloj barvitega prtička z zanimivim prazničnim vzorcem.  Na senčnik s 3D-blazinicami ali dvostranskim lepilnim trakom (da se prtički ne bodo poškodovali) nalepimo majhne kvačkane prtičke. Po praznikih jih enostavno snamemo.