Zjutraj so nas iz Dilexa obvestili, da na Pokljuki sije toplo sonce, in ni bilo razloga, da se ne bi odpravili raziskat, kaj se tam gor dogaja.

dilex4.jpg

Nova in stara ponudba

Povabljeni poslovni partnerji so dopoldanski čas preživeli v predavalnici, kjer so poslušali predstavitve novosti posameznih sklopov Dilexove ponudbe. Kljub zanimivim predstavitvam je bilo jasno, da je praktični vtis vseeno pomembnejši – sončen dan je vabil iz zavetja Športnega centra Pokljuka in po kosilu so udeleženci končno dočakali praktično preizkušanje strojev. V skupine razdeljeni obiskovalci so v kleti centra najprej spoznali delovanje Dilexovih krtačnih strojev s poudarkom na sedaj že uveljavljeni Eco liniji.

Gre za stroje, ki delujejo ekološko in so hkrati tudi izdelani ekološko, pri čemer pa izpolnijo vsa pričakovanja. Kakovost krtačnih strojev Elektro maschinen je prepričala tudi zaposlene v športnem centru, ki so se že dopoldne začeli razmišljati o tem, da bi eno izmed predstavljenih naprav začeli tudi redno uporabljati. Novejšega letnika so tudi Dilexovi lesnoobdelovalni stroji, predstavljeni pred centrom. Z novimi izdelki, ki širijo linijo, je ta vse bolj zaključena celota, ki zadosti potrebam vsakega domačega navdušenca ali obrtnika.

dilex_266_1.jpg

Atraktivne predstavitve

Na soncu pa so čakale prave praktične predstavitve, takšne bolj atraktivne. Na vrsto je prišlo pranje avtomobilov z Dilexovim visokotlačnim čistilnikom na bencinski pogon, ki je popolnoma neodvisen od infrastrukture. Na Pokljuki je bil sicer priključen na vodovod, s sesalno cevjo pa lahko vodo črpamo tudi iz zajetja ali potoka. Na takšnih čistilnikih se menja zgolj šobe in ne celotne pištole. V žep lahko torej pospravimo celotno paleto šob za pranje – od širokih do ozkih curkov. Vendar pa takšna eleganca pri menjavanju šob ni glavna odlika tega sistema.

Dilexovi serviserji so povedali, da lahko pri klasičnih sistemih z dolgimi nastavki občasno pride do vstopa tujka, ki zamaši šobo. Čiščenje med delom je lahko nerodno ali celo nemogoče in včasih je potrebna tudi strokovna servisna pomoč. Drobne šobe pisanih barv pa lahko očistimo že s tanko iglo in delo se lahko takoj nadaljuje. Takšna hitra pomoč je vedno dobrodošla, pri obrtnikih (ki so jim takšni čistilniki tudi prvenstveno namenjeni) pa nujna.

dilex_266_3.jpg

Snežne freze so nujen zimski stroj

Odhiteli smo na sneg, kjer so brnele snežne freze. Naše vtise o njih si lahko preberete v tokratnem testu, dodajmo pa le, da bi težko našli kakšnega udeleženca, ki teh naprav ni vsaj malo preizkusil. Za vajetmi največje smo ujeli tudi direktorja Dilexa Boštjana Prebila, ki je izrazil zadovoljstvo nad potekom dneva. »Vse teče gladko, zadovoljni smo. Dogovarjamo se že za prodajo nekaterih strojev, pa tudi sami vidite, da je zanimanje veliko,« je hitro povedal in »odfrezal« naprej. Glede zanimanja se gospod Prebil res ni motil, saj so udeleženci pri frezah ostali kar nekaj časa, pristopili so tudi drugi obiskovalci Pokljuke, za snežnimi frezami so se ozirali celo biatlonci, ki so tekli mimo.

Vse bolj je jasno, da so snežne freze nujen zimski stroj, kadar čistite dovoze, parkirišča ali večja dvorišča. Prostor za eno vozilo še nekako očistimo z lopato, dveh parkirišč in nekaj metrov dovoza pa bi se vsakdo z lopato vsaj malo branil. S snežnimi frezami pa pač ni tako in delo je hitro, predvsem pa ne utruja, zato je tudi hitro jutranje čiščenje novozapadlega snega pred odhodom v službo dobra odločitev.

dilex_266_2.jpg

S puško v roki

Za popestritev je udeležence čakalo še streljanje z malokalibrsko puško, prav tako, kot jo nosijo biatlonci. Dosegali so se večji in manjši uspehi, verjetno pa ga ni bilo strelca, ki ne bi s spoštovanjem pogledoval proti biatloncem na drugi strani strelišča, ki so tarče tudi po teku zadevali kot za šalo. Sonce je izginjalo za pokljuškimi smrekami in dolge sence so vabile v toplo notranjost, kjer je bil čas še za direktorjevo zaključno zdravico. Sproščen pozdrav in (kot je povedal direktor) malo zgodnja zdravica za leto 2012 ter zahvale z obeh strani so končali uspešen dan, marsikomu pa je Pokljuka z Dilexovimi snežnimi frezami prebudila tudi malo hrepenenja po prvem pravem snegu.