Najprej se lotite čiščenja stanovanja. Tako se boste znebili predmetov, ki jih ne uporabljate, ki so neuglednega videza in so vam v napoto. Pred začetkom čiščenja pripravite orodje, ki ga boste potrebovali: dobro omelo za čiščenje tal, straniščno ščetko, čistila in krpe, pri roki pa imejte tudi vreče.

Preverite zalogo čistil

cistilnovedro.jpg

Čistil je več vrst, zato je najbolje, da pred čiščenjem stanovanja pregledate zalogo in se po manjkajoča odpravite v trgovino. Večnamenska čistila imajo širok spekter uporabe, pa vendar nam pridejo prav tudi namenska, kot so na primer tista za čiščenje ploščic, za preprečevanje prahu, za čiščenje stekel… Namesto kupljenih lahko uporabite učinkovita domača čistila, kot so limonin sok, beli kis in jedilna soda.

Uskladite gibanje med pospravljanjem stanovanja

ciscenjeoken.jpg

Temeljito čiščenje stanovanja je lahko tudi športni izziv. Predstavljajte si, da uskladite svoje gibanje tako, kot smo lahko videli v filmu »Karate Kid«. To pomeni, da sta pri čiščenju aktivni obe roki, hrbtenico pa si razgibamo tako, da tla obrišemo na kolenih.

Varno stanovanje brez plesni in prahu

ciscenjedoma.jpg

Med čiščenjem stanovanja preglejte tudi stenske površine in se prepričajte, da se na njih ne nabira plesen, ki je vzrok mnogih zdravstvenih težav. Pazite, da zaveso za prhanje po uporabi osušite, tal v kletnih prostorih in pritličju pa ni priporočljivo prekrivati s preprogami.

Prah, ki se je nabral na pohištvu, boste najlaže očistili s suho gladko krpo. V boju proti prahu je uporaben tudi filtrirni sistem HEPA, ki nase veže umazanijo.

Očistite prav vsak predmet v stanovanju in pri tem ne pozabite na strop, zračnike, ventilatorje, okenske police in pohištvo. Začnite čistiti od stropa proti tlom in od zgornjega nadstropja proti spodnjemu. Sobe čistite v smeri z leve proti desni.

Za lepši in varnejši dom

Jesensko čiščenje bo v dom vneslo potrebno spremembo, hkrati pa boste preverili delovanje naprav in ohranjenost stavbnega pohištva. Res je, da vam bo delo vzelo nekaj časa, a vaš dom bo tako ne le lepši, temveč tudi varnejši.