Zatemnilno folijo na steklo (okna, vrata) običajno nameščajo strokovnjaki, vendar se lahko dela lotite tudi sami. Potrebujete čistilo za steklo, krpo brez vlaknastih delcev, zatemnilno folijo v poljubnem barvnem odtenku, vodo v širši posodi in merilni trak.

Izberite tip folije

Na izbiro imate več različnih tipov folij, s katerimi lahko prelepite stekleno površino. Izbirate lahko med različnimi barvami in specifikacijami folij ter poiščete takšno z višjo zaščito pred UV-žarki in toplotnimi izgubami. Priporočljivo je, da si omislite folijo, ki še vedno dobro prepušča svetlobo v notranjost.

glass_tint_film.jpg

Temeljito očistite steklo

Preden se lotite nameščanja energijsko varčne folije, morate temeljito očistiti stekleno površino, na katero boste folijo nalepili. S stekla odstranite vse prašne delce in nesnago s čistilom in čisto krpo.

Narežite folijo

Z merilnim trakom izmerite površino stekla, na katerega nameravate nalepiti zatemnilno folijo. Izmerjene dimenzije prenesite na folijo in jo razrežite na primerno velikost. Pri tem dodajte na vsaki strani še dodaten centimeter, da ne bo slučajno prekratka.

measuring_tint_on_window_s4x3_lg.jpg
 

Folijo nanesite na steklo

Zatemnilna folija je na spodnji strani običajno prevlečena s slojem lepila, ki se aktivira ob stiku z vodo. Zato po vsej stekleni površini poškropite nekaj vode, ki jo lahko dodate tudi na spodnjo plast folije. Pri nameščanju pa poskrbite, da je površina folije ravna in brez mehurčkov. Ko jo pritrdite na steklo, s škarjami odrežite dele, ki so odveč, in pustite nekaj dni, da se folija posuši.