Sončni zbiralniki in energija

Eden od najbolj razširjenih mitov, ki so povezani s sončno energijo, pravi, da za izdelavo sončnega zbiralnika potrebujemo več energije, kot jo ta kdaj koli proizvede.

solarprva.jpg

Strokovnjaki so prepričani, da to preprosto ne drži. Že nizko kakovostne plošče, ki delujejo le 20 do 25 odstotkov svoje življenjske dobe, proizvedejo mnogo več energije, kot je bilo vložene v izdelavo. Povprečen čas energijskega povračila je odvisen od tipa sončnega zbiralnika in mesta namestitve. Na splošno pa velja, da se vložek povrne v času od enega do štirih let.

Sončna energija in subvencije

solarstreha.jpg

Številne države so zaradi politike, ki teži k zamenjavi za okolje škodljivih fosilnih goriv z obnovljivimi, uvedle finančne spodbude – subvencije. Ob tem so kritiki prepričani, da leži glavnina bremena za nakup in namestitev sončnih zbiralnikov na plečih davkoplačevalcev. Ob tem pa ne pomislijo, da so bila desetletja subvencionirana tudi fosilna goriva, ki okolje onesnažujejo mnogo bolj, kot je dopustno.

Bela hiša je že leta 1979 vodo ogrevala s pomočjo sončnih zbiralnikov. Predsednik Jimmy Carter je Američanom ponujal ugodne kredite za namestitev sončnih sistemov. Ko je Ronald Reagan z najvplivnejše stavbe v Ameriki odstranil sončne zbiralnike, je sončna industrija doživela polom. Kar želimo povedati, je, da bi lahko bilo s primerno promocijo mnogo drugače in bi večina razvitega sveta že danes delovala na »sončni pogon«.

Poletje in sončna energija

Čeprav se na prvi pogled zdi, da je poletje najprimernejši čas za proizvodnjo sončne energije – sonce je navsezadnje na nebu dlje – temu ni nujno tako. Kajti prav vročina je eden izmed največjih sovražnikov sončnih zbiralnikov.  Bolj ko je vroče, manj učinkoviti so. Seveda ima pri tem odločilno vlogo njihova kvaliteta, a lahko rečemo, da vročina škoduje prav vsakemu zbiralniku.

Sončni zbiralniki niso uporabni, ko je oblačno

soncnaoblaki.jpg

Seveda delujejo. Res je, da oblačno vreme vpliva na produkcijo, vendar je po navadi tako, da je stopnja svetlobe, ki jo potrebujemo za delovanje, močnejša od gostih oblakov.

Kam z zbiralniki po izteku življenjske dobe

Zagovorniki sončne energije poudarjajo dolgo življenjsko dobo sončnih zbiralnikov, a že čez nekaj desetletij bomo priče milijonom odsluženih zbiralnikov sončne energije, ki se jim je iztekla življenjska doba. To je zaskrbljujoč podatek in prav zato se že zdaj oblikujejo okoljske iniciative, ki si prizadevajo, da do tega ne pride. Več kot 90 odstotkov običajnih materialov, ki so del sistema za zbiranje sončne energije, lahko recikliramo; med drugimi aluminij, steklo in sončne celice.