Tudi rastline, ki so odporne na zimski mraz, so lahko v nevarnosti. Zgornji del rastline lahko namreč preide v mirujoče stanje, medtem ko korenine ne morejo.

Najbolj so ogrožene korenine

Korenine so v vseh vrstah korit in lončkov izpostavljene zunanjim temperaturam. Odrasle korenine se lahko postopoma privadijo na mraz, medtem ko se mlade koreninice ne morejo. Pri lončnicah mlade korenine poganjajo na zunanjem delu koreninske grude. Ko so izpostavljene mrazu, se nanj ne morejo prilagoditi in odmrejo.

Poleg tega korenine po navadi niso tako odporne kot zgornji del rastline. Če so posajene v zemlji na tleh, večina rastlin lažje preživi nizke temperature, saj zemlja okoli njih služi kot izolacija. Zato morate tiste rastline, ki so pozimi zunaj v lončkih, dodatno zaščititi.

winter_potted_plants.jpg

Kako lahko zaščitite občutljiv koreninski sistem?

Lončnice čim manj izpostavljajte spreminjajočim se ciklom zmrzovanja in taljenja. Naglo nihanje temperatur (od mrzlih do toplih in obratnoj) lahko resno poškoduje korenine. Lončnice raje postavite na zemljo in ne na beton ali podobno podlago na verandi. Za korenine rastlin v zemlji je namreč glavni vir toplote prav toplota zemlje. Pri lončnicah na betonu, ki ga lahko sonce čez dan precej ogreje, se zato dvigne tudi temperatura koreninske grude. Vendar pa temu sledi padec temperature čez noč. Lončnice so zato izpostavljene nihanju temperature oziroma zmrzovanju in odtajanju.

Bolje večji lonec kot majhen

Ko izbirate korita in lončke, raje izberite čim večje. V večjem loncu je namreč tudi več zemlje, ki predstavlja izolacijo in ščiti rastline. Manjši lončki prej zamrznejo in se tudi hitreje izsušijo. Raje izberite večje in tudi debelejše lonce, katerih ovoj meri tri centimetre ali več. Rastline zasadite v lonce čim prej. Tako bodo imele čas, da se utrdijo. Če so lončnice zdrave in pričakajo zimo z odraslimi koreninami, jo bodo veliko lažje preživele. Izberite take lončnice, ki so odporne na mraz.

chilly_denver2_lg.jpg

Izbira prave posode

Neobdelane porozne posode, na primer iz terakote ali keramike, lahko razpokajo ali celo počijo, če so izpostavljene zamrzovanju in taljenju. Če imate takšne lončke, lahko notranjost zaščitite s posebno barvo, ki prepreči vlagi, da prodre do poroznih površin in povzroči razpoke z zmrzovanjem in odtajanjem.

hard_whiskeybarrel_lg.jpg

Lesena korita so lahko zelo vzdržljiva; odvisno od vrste lesa ter katerim dejavnikom so izpostavljena. Neporozne posode, na primer betonska, plastična ali kovinska korita, so sicer precej odporne, vendar pa so vsaj betonske in kovinske precej težke in jih je težko prestavljati, plastične pa lahko po določenem času razpokajo. Če imate posode iz lažjih materialov, se lahko ob močnem vetru rastline prevrnejo, zato bodite previdni.

Izogibajte se tankih loncev ter visečih košar. Te navadno ne ponujajo dovolj izolacije, da bi zaščitile koreninski del. Poleg tega se viseče košare hitreje izsušijo kot lonci na tleh. Izogibajte se podstavkov, v katerih se nabira odvečna voda, saj lahko zamrzne. Korita in lonci naj bodo raje nekoliko dvignjena na ''nogah'', da lahko voda odteče.