Izdelajte preprogo iz krpic džinsa

Stara oblačila iz džinsa spremenite v praktične predmete, ki jih lahko izdelate razmeroma enostavno. Prva možnost je, da kavbojke razrežete na daljše, dva ali tri centimetre debele trakove in iz njih spletete ovalno pleteno preprogo. Priporočamo vam, da kavbojke razrežete po dolžini hlačnic, da dobite čim daljše trakove in se izognete trdnejših šivom.

dzins_preproga.jpg

Nato na enem koncu ročno ali strojno sešijete tri trakove skupaj in slednje začnete počasi in natančno spletati v kiti podobno strukturo. Trakove zložite na polovico in jih spletite tako, da bo lepša zunanja stran džinsa na vidni strani preproge. Ko ste spletli dovolj dolgo kito oziroma več kit, jih zložite skupaj v ploščato okroglo, ovalno ali drugo poljubno strukturo ter posamezne pletenice sešijte skupaj z nitjo. Svetujemo vam, da si pri tem pomagate z dolgimi ploščatimi kleščami, s katerimi boste šivanko lažje potisnili oziroma povlekli čez pleteno preprogo, na prst pa nataknite naprstnik, da se ne zbodete.

Iz džinsa sešijte odejo

Če ste založeni s starimi oblačili iz džinsa, jih lahko predelate v ljubko odejo, ki vas bo grela v zimskih mesecih. Poleg več parov kavbojk boste potrebovali še večji karton za podlago, pisalo za označevanje, šivalni stroj in nit. Najprej seveda določite, kako veliko preprogo želite ustvariti, nato pa na izbrano velikost natančno izmerite in izrežite kartonsko podlago.

_18416.jpg

Naslednji korak je, da kavbojke iz džinsa razrežete tako, da jih odprete, in položite na kartonsko podlago. Na notranjo stran razprtih kavbojk potem izmerite in narišite enako velike kvadratne ali kockaste dele, ki jih tudi izrežete s škarjami. Izrezane kose blaga kasneje razvrstite, saj bodo eni kosi svetlejši, drugi bolj obrabljeni in celo raztrgani. Le-te izločite, iz preostalih pa sestavite pravokotno odejo z zanimivim vzorcem, ki jo za bolj natančno obdelavo sešijte strojno.

Reciklirana torba iz džinsa

Med drugim lahko iz večjih kavbojk izdelate tudi uporabno torbo za nakupovanje ali žensko torbico. Odrežite hlačnice in spodnjo stran zašijte na notranjo stran tako, da ustvarite dno torbe. Določite, kako dolge trakove boste potrebovali za ročaje torbe, in iz džinsa izrežite nekaj centimetrov debele trakove, ki jih prepognite na polovico in zašijte, da je lepa stran džinsa vidna z obeh strani.

dzins_bag.jpg

S šivalnim strojem nato previdno prišijte trakove na zgornjo stran torbe. Pri opravilu bodite previdni in natančni, saj želite izdelati stabilno in trdno torbo, katere ročaji se ne strgajo kar tako.