Izberite LED-svetila

LED-svetila s svetlobo oddajajočimi diodami so namenjena povečanju energijske učinkovitosti, saj lahko z njimi prihranite do 90 odstotkov energije za razsvetljavo. Običajno zdržijo precej dlje (okoli 60.000 ur) kot klasična svetila, namenjena osvetljevanju rastlin za uspešnejšo rast. Na dotik so hladna tudi, ko že delujejo več ur, zato so manj nevarna za zanetenje požara. Čeprav so takšna svetila dražja, pa se vam bo začetna naložba dolgoročno izplačala, saj porabijo manj energije.

led_grow.jpg

Kako kupite ustrezno LED-svetilo?

Najprej izračunajte kvadraturo vašega rastlinjaka, da vidite, koliko svetil boste sploh potrebovali. V povprečju potrebujete od dva do štiri LED-svetila na 1,2 kvadratna metra površine. Naslednji korak je izbor moči sijalke, ki jo merimo v vatih: na voljo imate iste vatne moči kot pri tradicionalnih sijalkah, izbor pa prilagodite vrstam oziroma tipu rastlin. Pred nakupom morate razmisliti še o enem dejavniku, in sicer barvi sijalke.

Barvni spekter

LED-svetila so na izbiro v širokem spektru barv, od modre in rdeče do nekaterih drugih odtenkov. Barva osvetlitve lahko na različne rastline vpliva drugače: mlajše rastline imajo rajši modro svetlobo kot starejše. Modra svetloba namreč pomaga rastlinam zrasti, sproži pa tudi zgodnje cvetenje in hitrejšo rast plodov. Izberite takšen odtenek sijalke, ki ustreza potrebam vaših rastlin.

led1.jpg

Kje jih lahko kupite?

Ko ste določili, koliko LED-svetil potrebujete, kakšno vatno moč in barvo, se lahko odpravite v bolje založeno trgovino s tehnološko opremo ali pobrskate po spletu, kjer zlahka najdete ponudbo LED-svetil in drugih pripomočkov za rast. Odločite se morate tudi, ali boste svetila namestili nad rastlinami skupaj ali boste vsako sijalko priklopili samostojno na svoj vir energije. V vsakem primeru pazite, kako svetila vgradite in da so rastline zaradi varnostnih razlogov od njih oddaljene vsaj 30 centimetrov.