Čiščenje žlebov

Žlebove bi morali čistiti redno. V jesenskem času, ko z dreves odpada listje in več dežuje, morate posvetiti več časa vzdrževanju žlebov, saj lahko sicer začnejo puščati in zamakati neposredno v bližini hiše ali v njej.

Redno vzdrževani žlebovi vam bodo prihranili marsikatero delo. Vsaj dvakrat letno oziroma v jesenskem času še pogosteje bi morali po lestvi splezati na streho in ročno ali s palico iz žleba odstraniti vso nabrano umazanijo, listje in vejice.

man_cleaning_gutter.jpg

Luknje popravite takoj

Če med čiščenjem opazite, da na določenih mestih žleb prepušča deževnico, morate luknje takoj popraviti. Drugače je škoda lahko še veliko večja, vi pa imate še več dodatnega dela. Za popravilo boste potrebovali gumijaste rokavice, zaščitna očala, vrtno cev, vedro, detergent, grobo blazinico za čiščenje, merilni trak, tesnilo in tesnilno pištolo, kabelske škarje, lepilo za pločevino, pločevinasto ploščo, iz katere boste izrezali krajši trak za krpanje luknje, ter lestev.

Najprej morate ugotoviti, kje žleb sploh pušča. Splezajte po lestvi do roba strehe in preglejte vso površino, če je morebiti kje poškodovana. Uporabite vrtno cev za zalivanje, skozi katero spustite vodo v žleb, da boste odstranili vso preostalo umazanijo in lažje odkrili prizadeta mesta.

guttercleaning_bucket_570x427.jpg

Postopek popravila

Ko odkrijete luknjico, površino okoli nje dobro očistite. Prej si nataknite zaščitno opremo, saj je tesnilo običajno težko odstraniti, če pride v stik s kožo. Napolnite vedro z vodo in primešajte malo detergenta, nato pa z grobo blazinico za čiščenje zdrgnite območje. Potem pa z merilnim trakom izmerite velikost površine, ki jo je treba zakrpati.

S kabelskimi škarjami izrežite potreben kos pločevine, ki naj bo malo večji od izmerjenih dimenzij. Vrnite se k žlebu in z lepilom pritrdite pločevino na notranjo stran žleba. Ko je "obliž" na svojem mestu, odstranite odvečno lepilo, ki je morda pogledalo čez robove. Počakajte, da se posuši in na koncu dodajte le še tesnilo, ki naj se suši kak dan ali dva.