Nekateri se od starega pohištva preprosto ne morejo ločiti zaradi finančnega položaja ali sentimentalnih razlogov. V tem primeru pa lahko starejše kose, na primer omaro ali mizo, z malo ustvarjalnosti spremenite v zanimive in privlačne izdelke, ki jih lahko ponovno postavite v svoj dom.

betterhomes1.jpg

Kako se lotite dela?

Za začetek potrebujete osnovno barvo, s katero želite pobarvati pohištvo. Barvni odtenek naj se sicer stilno ujema s prostorom, kamor želite prenovljen predmet postaviti. Poleg barve pa potrebujete tudi brusni papir z večjo in nižjo granulacijo za grobo in fino brušenje, čopič za barvanje, zaščitni lak za končni lesk in dobro idejo.

Če vam je denimo všeč rustikalni stil, vsekakor obnovite starinsko klop, ki jo najprej zbrusite in nato prebarvate. Najboljša je bela barva, saj k njej lažje kombinirate starinske dekorativne predmete. Idealno pa se v prostor vključijo tudi cvetlični motivi, ki ustvarijo bolj romantično vzdušje.

Ocenite stanje

Preden se odločite za nakup novega, razmislite o možnostih za uporabo starega pohištva. Če ima omarica zanimivo obliko in poškodovano ali oguljeno zgornjo plast, je ne vrzite stran, temveč poskušajte zamenjati le zgornjo plast, jo zbrusiti in prebarvati.

chest_after_l.jpg

Restavrirajte sedežno garnituro

Ostanki tekstila ali tapet so lahko pravi navdih, če jih uporabite za okrasitev dotrajane sedežne garniture ali okrasnih blazin. Čez sedežno garnituro preprosto položite novo pregrinjalo, ki ste ga okrasili z ostanki blaga, saj tako najenostavnejše osvežite celo sobo.

Obnovite predalnik

Na videz običajen predalnik, ki ga imate v domači pisarni, enostavno preoblikujete v privlačno omarico za shranjevanje nakita in drugih malenkosti. Potrebujete boste samo nekaj samolepilnih tapet z vzorcem, s katerimi polepite predalnik od zunaj ali znotraj.