Najprej je pametno, če pregledate ves energijski sistem v vašem domu, saj boste le tako natančno izvedeli, kje po nepotrebnem izgubljate največ energije. Tako boste imeli izhodišče, kje se popravil lotiti najprej in kako povečati energijsko učinkovitost doma.

Stroški za razsvetljavo

Okoli deset odstotkov računa za elektriko znaša strošek za razsvetljavo. Večino od tega pa bi običajno lahko tudi prihranili, če bi namesto klasičnih namestili varčne sijalke in ugašali luči vedno, ko zapustimo prostor.

energy_efficient_bulbs.jpg

Solarni sistem

Nekaterim se bo naložba v sončne zbiralnike čez čas zagotovo splačala, medtem ko se drugim ne bo. Pridobivanje sončne energije je namreč odvisno od več dejavnikov, med drugim od lege vaše strehe, količine sonca, ki zbiralnike doseže, in višine vašega mesečnega računa za energijsko porabo. Zato pred nakupom solarnega sistem dobro izračunajte, ali se vam vložek dolgoročno res povrne.

Geotermalni sistem

Geotermalni sistem ogrevanja in ohlajanja doma s toplotno črpalko je zelo zanesljiv, saj za razliko od solarne energije ni odvisen od vremenskih vplivov. Tak sistem učinkovito izravna temperaturo, kakršna je pod zemljo, s temperaturo v prostoru.

geothermal.jpg

Vetrne turbine

V določenih predelih Slovenije se vam bo splačala tudi namestitev manjših vetrnih turbin za pridobivanje vetrne energije, saj so se vetrni generatorji v zadnjih letih močno izboljšali. Turbino pa postavite na tisto stran hiše, kjer po navadi najbolj piha.