Kruh in podobni izdelki

Vsi krušni izdelki, vključno s slaščicami, testeninami in pecivom, ne bi smeli pristati na kompostnem kupu, saj bodo takoj privabili različne škodljivce.

Kuhinjsko olje

Odpadno kuhinjsko olje prav tako privabi živali in žuželke, saj jim diši kot hrana. Poleg tega lahko olje poruši ravnovesje vlage kompostnega kupa.

Meso in mlečni izdelki

Ostanki mesa, mleka, sira, jogurta, smetane, kosti ali druge mastne hrane se bodo sicer počasi razgradili, vendar bodo med tem pritegnili mnogo nezaželenih živali.

Bolne rastline

Na kup tudi nikoli ne dodajajte bolnih in prizadetih rastlin, ki lahko prenašajo glivice ali plesen, saj se bo bolezen razširila na ves kup.

composting.jpg

Človeški in živalski odpadki

Izogibajte se še plenicam za dojenčke, mačjemu urinu in pasjim kakcem, da ne bodo kompost spremenili v zdravju nevarnega.

Riž

Kuhan riž bo privabil nevarne bakterije, surovi pa podgane in žuželke.

Žagovina

Če je les popolnoma zdrav in ni bil umetno obdelan, potem žagovino lahko dodate na kup, sicer pa lahko les izloči strupene kemikalije, uporabljene v proizvodnji lesa.

00_compost_x.jpg

Plevel

Plevel je običajno zelo trdovratna rastlina, ki hitro požene nove korenine. Na kompostnem kupu bo prej pognal nove korenine kot razpadel.

Orehi

Večina oreščkov ni problematična, so pa nevarni orehi, saj vsebujejo spojino, imenovano juglone, ki je za nekatere rastline strupena.

Kisli izdelki

Poleg tega ne smemo kompostirati niti agrumov, paradižnikovih izdelkov in kislih kumaric, ker lahko kislina ubije dobre bakterije, ki pomagajo razkrajati odpadke.