Hidroponski rastlinjak je odlično okolje za uspešno rast rastlin, saj boste v njem lažje ustvarili primerne pogoje za rast: uravnavali prezračevanje, temperaturo v prostoru in osvetlitev. Poleg tega boste imeli več prostora, da namakalni sistem in osvetlitev, ki sta nepogrešljiva dela hidroponskega vrta, namestite točno tam, kjer ju potrebujete.

Svetloba in voda

Glede na to, da to ni običajno vrtnarjenje, je primarna skrb nadzor nad razsvetljavo in vodo. Umetna svetila, namenjena posebej hitri rasti rastlin, so pravzaprav razlog, zakaj je rastlinjak tako dobra izbira za hidroponski vrt. Če boste izbrali rastlinjak, boste namreč prihranili stroške za razsvetljavo, saj umetna svetila ne bodo potrebna, ker bo skozi steklene stene v notranjost prispela naravna svetloba tudi pozimi. Z žaluzijami ali drugimi senčili lahko  nadzorujete količino in kot svetlobe, ki prodre v notranjost.

hidroponski_vrt.jpg

Dodajanje hranil

Če kupite hidroponski rastlinjak, boste lahko rastlinam enostavno dodajali hranilne snovi, zaradi česar si poenostavite namestitev in vzdrževanje. Ko rastline rastejo v vodni raztopini in ne v zemlji, se lahko hitro spremeni pH-vrednost. Razlog za to je, da tako bazičnost kot kislost temeljita na vodni osnovi. Priporočamo vam, da v rastlinjak montirate avtomatiziran sistem, ki bo ugotavljal pH-vrednost tekočine, saj si s tem olajšate delo.

hydroponics.jpg

Nadzor temperature

Pri hidroponskem vrtu morate še posebno paziti na temperaturo ozračja. Odsvetujemo vam uporabo prenosnih grelnikov tudi v hladnejših podnebjih, ker prostor preveč izsušijo in ogrejejo. Temperatura v rastlinjaku bi morala biti čim bolj stalna: če je rastlinjak na sončnem predelu vrta, kjer ga tudi pozimi občasno razsvetli sonce, je temperatura v njem skoraj zagotovo ravno pravšnja. Morda lahko vgradite le še prezračevalni sistem, da si poenostavite uravnavanje temperature.