Ne le da svetila, ki delujejo na senzorje gibanja, praktično osvetljujejo prehodna območja našega doma − bodisi klet, pralnico, podstrešje, stopnice, garažo bodisi shrambo, garderobno omaro ali druge kotičke – obenem lahko z njimi drastično zmanjšamo mesečni račun za elektriko in celo odženemo morebitne vlomilce.

Manj skrbi z ugašanjem in prižiganjem

Brez detektorjev gibanja težko ugotovimo, kako so le-ti dejansko uporabni. Vgradimo jih lahko v kateri koli zaprt prostor, saj so svetila s senzorji enostavna za vgradnjo. Ko vstopimo v prostor in sprožimo senzor, nas bo osvetlil snop umetne svetlobe, za katero nam ni bilo treba prižigati luči. Nekaj sekund po tistem, ko bomo območje zapustili, pa bodo svetila avtomatično ugasnila.

motion_sensorhhh.jpg

Prihranek energije in denarja

Če imate na manj prehodnih delih bivalnih prostorov svetila z detektorji gibanja, se izognete energijskim izgubam, ki so posledica pozabljivosti katerega od družinskih članov, ki je na primer pozabil ugasniti luč na hodniku ali v kleti. Za še večjo energijsko učinkovitost razsvetljave pa si omislite varčne sijalke, s katerimi boste še dodatno zmanjšali stroške za energijo.

V nekateri sobah namestitev senzorjev ni ravno najboljša ideja, denimo v spalnici ali dnevni sobi, saj bi se senzorji lahko prižgali že, če se samo premetavate po postelji, ali pa prehitro ugasnili, ko recimo še berete knjigo. Paziti morate tudi, da v zaprte prostore montirate senzorje, ki se uporabljajo izključno za ta namen, medtem ko boste za zunanja svetila potrebovali zunanje senzorje, odporne na vremenske spremembe.