Pospravite nered

Škatle in šara v bližini peči lahko ovirajo pretok zraka, zaradi česar vaš sistem ogrevanja ne bo deloval tako učinkovito, kot bi lahko. Poleg tega boste s pospravljanjem dosegli tudi večjo varnost. Morda ste poleti v sobo, kjer je peč, shranili nekaj škatel in jih potem pozabili pospraviti drugam. Vendar pa kombinacija vročine in vnetljivih snovi pomeni večjo nevarnost požara. Zato pazite, kaj odlagate v bližino vira toplote.

Vzdržujte opremo

Priporočljivo je, da vaš sistem ogrevanja vsako leto pregleda strokovnjak, ki bo preveril, ali je oprema v dobrem stanju in deluje tako, kot mora. Najbolje, da si čas obiska označite na koledarju, da ga lahko potem ponovite natanko čez eno leto.

Zamenjajte zračni filter, če je potrebno. Umazani filtri v sistemu upočasnijo pretok zraka, zaradi česar vaš sistem potrebuje več energije za delovanje. Filter menjajte mesečno oziroma tako, kot piše v navodilih proizvajalca. Nekateri filtri so za enkratno uporabo, medtem ko lahko druge očistite in uporabljate naprej.

turj.JPG

Uhajanje zraka

Poglejte, če zrak uhaja skozi razpoke v sistemu cevi ter okrog vrat in oken. Celo najbolj učinkoviti ogrevalni sistemi namreč ne morejo preprečiti izgub energije, če imate prepih. Poskrbite za tesnjenje in izolacijo cevi, vendar šele potem, ko dobite potrdilo strokovnjaka, da je z vašo pečjo vse v redu in ni nevarnosti, da bi se smrtonosni ogljikov monoksid nabiral v dobro zatesnjeni hiši. Še bolje pa je, če vložite nekaj denarja v alarm, ki zazna povečano količino tega tihega ubijalca.

Vlažilec zraka

Vlažen zrak nam daje večji občutek toplote kot suh, pa še bolj prijeten je za dihanje in kožo. Vlažilnik zraka bo poskrbel, da lahko termostat pustite na nižji stopnji, ne da bi pri tem trpelo vaše udobje.

k_ufi_tl.jpg

Nastavljivi termostat

Nastavljivi termostat samodejno prilagodi temperaturo vašega doma, ko ste v njem, in tako poskrbi za udobje. Funkcije lahko prilagodite tako, da se bo temperatura znižala v tistih urah, ko ni nikogar doma. Verjetno pa bo trajalo nekaj časa, da se navadite na takšen termostat in se naučite, kako deluje, saj so lahko precej zapleteni.