Če so vsa vaša vrata enake barve, se bodo tudi gostje v vašem domu lažje znašli, saj ne bodo več vsa enaka.

Kaj potrebujete?

Na fotografijah je uporabljena precej tanka bombažna tkanina iz Ikee Britten Hus, oblikovala pa jo je Emma Jones. Poleg primerne tkanine potrebujete še vodo, koruzni škrob, velik čopič (ali pa valjček), škarje in mogoče tudi manjši nožek.

Najprej morate pripraviti mešanico iz vode in škroba, saj je potrebno nekaj časa, da se ohladi. Zmes naj bo sicer gosta, a še tekoča – nekako tako kot gost preliv. Zavrite štiri skodelice vode v loncu. V manjši skledici zmešajte tri osmine skodelice koruznega škroba z malo vode, dokler se prah ne raztopi. To zmes potem počasi dodajajte v vrelo vodo. Pri tem vseskozi mešajte. Mešanica naj vre, dokler se ne zgosti. Potem jo pustite, da se ohladi.

1_mix_water_cornstarch_glue.jpg

Pripravite vrata in tkanino ter začnite

Izmerite območje na vratih, ki ga želite tapecirati in obrežite tkanino na primerno velikost. To lahko storite tako, da naredite manjše zareze ob robovih in potegnete. Cela vrata premažite s pasto. Potem začnite nanašati tkanino od zgoraj navzdol in jo sproti prilagajajte in gladite. Zmes je takšna, da vam omogoča, da z lahkoto gladite gube ali pa kak del odlepite nazaj in ga na novo namestite. Če kje potrebujete več paste, jo preprosto še nanesite. Ko se posuši, ne bo vplivala na barvo tkanine.

2_wallpaper_door_with_fabric.jpg

Če so na vratih kakšne ''ovire'', blago okrog njih obrežite s škarjami ali nožkom. Na mestih okrog ključavnice in kljuke lahko najprej na hitro zarežete, toliko da se tkanina sprosti in jo lahko naprej nameščate po vratih. Na koncu še bolj pazljivo obrežite območje okrog kljuke in ključavnice in nanesite še več lepljive zmesi, da se bodo robovi blaga okrog ''ovir'' dobro prilepili.

5_stick_fabric_around_lock.JPG

Na robove tkanine po celih vratih nanesite še nekaj dodatne paste, da ne bodo ohlapni ter se kasneje ne bodo scefrali. Če želite, lahko z zmesjo še enkrat premažete cela vrata, da boste dosegli videz sloga decoupage. Vrata na fotografijah sicer niso bila premazana še enkrat, saj se je tako ohranila mehka tekstura tkanine. Je pa vrata dobro premazati še enkrat, če delate z nekoliko debelejšo tkanino.

6_doorknob_closeup.JPG

Kako odstraniti tkanino?

Če se boste blaga kdaj naveličali, ga lahko preprosto potegnete z vrat. Če na vratih ostane kaj lepljive zmesi ali nitk, jih odstranite z vlažno gobico. Ko kupite blago za vrata, je sicer priporočljivo, da ga pred lepljenjem operete – za vsak primer, če bi puščalo barvo. Lahko pa manjši košček blaga prej preizkusite tako, da ga prepojite z zmesjo. Podoben postopek lahko sicer opravite tudi na steni.