Namesto da bi prazne pločevinke vložene zelenjave ali sadja vrgli v zabojnik za embalažo, jih raje predelajte v različne uporabne predmete. Odprto pločevinko lahko na primer prekrijete s tkanino ali okrasnih papirjem in že ste dobili praktično posodo za odlaganje svinčnikov ali čopičev.

Dekorativna vaza za cvetlice

Pločevinko prekrijte z barvito volno ali ostanki preje: najprej odstranite nalepko, temeljito jo sperite tako znotraj kot zunaj in počakajte, da se posuši. Nato z lepilom prilepite en konec niti iz volne ali preje na rob pločevinke in volno tesno ovijte naokoli, tako da ustvarite teksturiran videz. Nazadnje prilepite še zadnji konec volne, da vazo utrdite.

volna_konzerva.jpg

Prostorčki za shranjevanje

Pločevinke lahko spremenite tudi v prikupne prostore za odlaganje otroških potrebščin, kot so pisala, krede ali majhne igrače. Kupite magnetno tablo, na katero preprosto namestite pločevinke v več vrstah, ali pa magnete pritrdite direktno na konzerve, ki jih potem pritisnite ob ploščo iz jeklene pločevine. Na pločevinke za lažje čiščenje nalepite še nalepke s podatki o vsebini. Ploščo postavite nad pisalno mizo ali ob njo, da jo otrok zlahka doseže.

uporabno_plocevinke_na_plosci.jpg

Podstavek za sveče

Ena od privlačnih možnosti je tudi, da vzamete pločevinko pijače, ki ima zelo močno zaokroženo dno. Z nekaj potezami jo lahko z močnimi škarjami pretvorite v originalni podstavek za sveče, ki ujame stopljen vosek. Dno enostavno izrežite in ga po možnosti pritrdite na leseno podlago.

Vertikalni vrt

Če zberete več pločevink zelenjave ali sadja, lahko iz njih sestavite stenski vertikalni vrt. Na dno izvrtajte nekaj luknjic − da omogočite nemoteno odtekanje vode − posode prebarvajte v želeno barvo, napolnite z zemljo, vanje posadite zelišča in jih obesite ob steno pred vhodom ali na terasi.

tincangarden.jpg

Druge možnosti

Med drugim pa lahko pločevinke z malo ustvarjalne žilice spremenite tudi v okvir slike, posodo za shranjevanje kave, sladkorja in podobnega, otroško igračo (denimo v robota) oziroma hišni okras ali ne nazadnje v zanimive okraske za novoletno jelko.