Zadostno zalivanje

Če vaša drevesa ali grmovnice kažejo znake stresa, je to verjetno zaradi pomanjkanja vode. Zalivati bi jih morali globlje in redkeje. Zalivanje po nekaj minut vsak dan namreč nima smisla. Okoli vznožja rastline pa bi vedno morali dodati nekaj mulčenja, da ohranite zemljo hladnejšo in obstojnejšo.

watering1.jpg

Ker se še vedno čuti suša, potrebuje vaš vrt nekaj dodatnega zalivanja. To je še posebno pomembno za rastline, ki delajo zalogo za zimo, zato jih zalijte temeljito na vsakih pet do sedem dni. Uživajte tudi v pestrih jesenskih barvah in vonjavah rastlin.

Uživajte v vonjavah

Vrt naj vsekakor združuje tudi zanimive vonjave. Mnoge rastline oddajajo vonjave in arome, nekatere močnejše, druge blažje. Če želite ustvariti dišeč vrt, lahko previdno mešate različne dišave oziroma rastline, ki vonje oddajajo. Vendar pa rastlin z močnim vonjem ne sme biti preveč, ker lahko preveč dišav zmede vaše čute.

woman_smelling_flowers_in_garden_08bv0050cl.jpg

Veliko zelišč, na primer, rožmarin ali sivka, ima čudovito dišeče liste. Sprehodite se po vrtu in podrgnite njihove liste; opazili boste, kako hitro oddajo vonj. Nekatero aromatično listje odda vonj, ko ga zdrobite, drugo pa sprosti aromo, kadar dežuje.

Načrtujte vrt za prihodnje leto

S previdnim izborom dišečih cvetov in listov lahko ustvarite vrt, ki bo dišal celo vrtnarsko sezono. Če gredico prekrijete s folijo, bodo nekatere rastline uspevale tudi pod njo, drugače pa tako zaščitite tiste rastline, ki prezimijo.