Ko partner za vedno odide iz našega življenja, je logično, da z njim ne delimo več skupnega bivalnega prostora. Čeprav se na prvi pogled zdi, da je tisti, ki iz skupnega zatočišča ne odide, na boljšem, pa ni ravno tako. Tisti, ki zapusti skupno stanovanje, bo namreč prej prebolel razhod, saj odhaja v novo življenje, ki mu bo prineslo nove obveznosti, izzive, probleme. Tako se bo prisiljen ukvarjati z nečim drugim in pozabiti na propadlo zvezo.

Lažje prebolevanje

Tisti, ki v skupnem domu ostane, pa je obkrožen s spomini in ureditvijo prostora, ki ga bodo silili, da se spominja čustev in negativnih razpoloženj. Tako bo težje prebolel zvezo, ker je preteklosti težko pobegniti. Zato se je treba ob razhodu posloviti od starega in izreči dobrodošlico "novemu" domu.

packing.jpg

Če ste vi tisti, ki ostanete v stanovanju, upoštevajte naslednje nasvete. Nikoli ne bodite zraven, ko vaš odhajajoči partner pakira svoje stvari, saj se s tem nepotrebno izpostavljate težkim čustvom. Ko dokončno odide, pa je priporočljivo temeljito preurediti dom.

Kako enostavno spremeniti prostore

Kako torej učinkovito in brez prevelikih stroškov spremeniti podobo vašega zdaj že bivšega skupnega gnezdeca? Najprej spremenite videz spalnice in postelje: zamenjajte posteljnino z bolj veselo, vnesite žive barve za dekoracijo in premaknite televizor. To vam bo omogočilo, da spremenite najpogostejše vsakdanje gibanje po prostorih.

Kupite tudi nove in drugačne kozarce in skodelice za kavo. Majhne stvari bodo namreč temeljito spremenile in vplivale na vaše življenje, razpoloženje in doživljanje trenutkov. Zamenjajte tudi živila v hladilniku z drugimi, bolj razkošnimi. Hrano, ki jo je oboževal vaš partner, zagotovo odstranite z vašega jedilnika.

Zamenjajte zobno pasto, šampon in kremo za telo ter v kopalnici zamenjajte zaveso za prhanje z novo s popolnoma novim dizajnom. Kupite nov parfum z drugačnim vonjem in predmete, kot so copati ali halja.

bathroom_light_fixtures_sch1.jpg

Sprememba notranjosti z novim pohištvom ali barvami

V domači knjižnici spremenite razpored knjig in osvežite podobo bralnega kotička z novim pohištvom. Iz doma odstranite vse predmete, ki vas spominjajo na skupne spomine, tudi rastline.

Zamenjajte barvo sten, saj boste tako najlažje spremenili ozračje v vašem domu. Pri izboru barve ne pretiravajte z intenzivnimi odtenki, temveč izberite barve, ki vas sproščajo in razveseljujejo, na primer optimistično oranžno ali pozitivno rumeno. Na steno dodajte novo, lahko poceni umetniško sliko v abstraktnem vzorcu.