Povprečen gospodinjski sistem televizije visoke ločljivosti (HD) in snemalnika (HD-DVR) potroši okoli 446 kilovatov električne energije na leto, kar je več kot 416 kilovatov letno, ki bi jih za delovanje potrošil energijsko učinkovit hladilnik standardne velikosti, ugotavljajo v nacionalnem svetu za obrambo naravnih virov v Kaliforniji.

Največji porabniki energije v naših domovih

Strokovnjaki so na podlagi rezultatov ocenili, da v ameriških domovih okoli 160 milijonov videosnemalnikov in visoko ločljivih televizorjev porabi kar tri milijarde kilovatov elektrike letno (pri povprečni ceni 10 centov na kilovatno uro). To je približno toliko elektrike, kot je za delovanje porabi ena cela ameriška zvezna država, na primer Maryland.

tvremote460.jpg

Enaka poraba, ko sistem deluje ali je ugasnjen

Tudi ko naprave niso v rabi in so samo priključene na električni vir, črpajo dve tretjini električne energije. Tako porabijo skoraj toliko energije ugasnjene (a s kabli priključenimi v vtičnice) kot prižgane. Pritisk gumba za izkop namreč ugasne le uro ali zaslon video snemalnika, tako da namesto 35 vatov, ki jih naprava porabi med prikazovanjem programov, ugasnjena potroši 34 vatov.

ptivo_hd_xl.jpg

V študiji so tudi ocenili, da bi do leta 2020 lahko zmanjšali porabo energije, porabljene za delovanje multimedijskih naprav; in sicer z oblikovanjem aparatov, ki bi ugasnjeni avtomatično zmanjšali nivo električne porabe.