Predmete, ki vam nekaj pomenijo, končno spravite iz omare, kamor ste jih nalagali vrsto let. Da se boste lažje odločili, kaj obdržati in kaj zavreči, pomislite, kateri predmeti v vas takoj, ko jih zagledate, spodbudijo spomine na obdobje, ko ste jih največ uporabljali. Če se nič več ne spominjate, zakaj sploh še shranjujete vse tiste stare razglednice, se jih enkrat za vselej znebite.


Primerno mesto za shranjevanje

Naredite izbor in ko ste se enkrat odločili, kaj je vredno obdržati in na čim se bo le nabiral prah, izbrane predmete očistite, nato pa poiščite suho mesto, kamor jih boste lahko varno shranili, na primer, v spalnico ali sobo za goste. Izogibajte se shranjevanju v kleti in garaži, saj lahko vlaga stvari poškoduje. Pospravite jih v škatle ali kvalitetne posode brez lignina ali dodatka kislin, ki jih bodo ščitile pred nalaganjem prahu. Škatle so lahko okrašene in vam jih zato ni treba skrivati po omarah, temveč jih, če imate dovolj prostora, kot okras  razstavite po sobi, naložene eno na drugo.

Vaše najljubše spominke razstavite na vidno mesto. Če denimo zasteklite klubsko mizico v dnevni sobi, lahko pod stekleno ploščo namestite oblačila, žepe in druge tanke predmete. Naslednja možnost je, da na polico postavite ročne ure, očala za branje, dragoceno pismo ali druge spomine, ki imajo za vas posebno vrednost. Ljube spominske predmete lahko tudi uokvirite in jih kot sliko obesite na steno. Dobiti je mogoče tudi globlje okvirje, v katerih je dovolj prostora tudi za večje spominke, na primer dojenčkove copatke, zvezek iz prvega razreda, igrače itd.


Sentimentalni albumi in predelana oblačila

Priskrbite si album za shranjevanje družinskih fotografij in slik s potovanj, ki ga je sedeč na kavču veliko prijetneje listati, kot pa gledati na zaslon računalnika, kjer so shranjeni digitalni posnetki. V  album pa lahko vložite na primer tudi otrokovne mlečne zobke, prvi pramen njegovih las ali razglednice. Stara oblačila, ki imajo za vas sentimentalno vrednost, in drug tekstil, ki ga zaradi spominov vendarle ne želite zavreči, pa uporabite za izdelavo okenskih zaves ali zanimivih prešitih odej, ki jih imate zase ali jih podarite.