Vendar pa bo ves trud bogato poplačan že z neizmerno srečo vašega pasjega prijatelja, ko se boste vrnili domov. Preberite si nekaj nasvetov, kako lahko pripravite svoj dom na prihod pasjega mladička.

Naučite otroke, kako naj se obnašajo do psička

Večina otrok je dovolj zrelih, da lahko pomagajo skrbeti za kužka, pri približno osmih letih. Naučite jih, kako naj ravnajo s psom in kako se do njega ne smejo obnašati – majhni otroci psičke večkrat ščipajo ali jim jemljejo kost iz gobca. Jasno jim torej povejte, kaj smejo in česa ne – tako bodo tako pes kot otroci varnejši. Pokažite jim s svojim zgledom, kako lahko lepo skrbijo za živali. Preden sprejmete psička v svoj dom, morate torej upoštevati, ali so nanj pripravljeni tudi vaši otroci.

kid_and_puppy_001.JPG

Pazite na stopnice in elektronske naprave

Drobni psički si lahko hitro kaj zlomijo, če skačejo ali padejo s kavča ali stola. Ko so še majhni, jih po stopnicah raje nesite, sploh če vidite, da imajo težave pri vzpenjanju in spuščanju. Tudi na kavču jih raje ne puščajte samih. Kužki včasih radi grizejo kable, zato jih poskusite čim bolj skriti pred njimi. Tudi starejši psi, ki ne vidijo več dobro, lahko začnejo delati iste napake kot mladički. Če ste kje na visokem, pazite, da ne bodo stopili v prazno in  padli.

Hranjenje

Ni vam treba pretirano skrbeti, kdaj je najboljši čas za hranjenje. Bolj pomembni sta namreč količina in pogostnost. Najbolje, da kužka hranite dvakrat na dan ob približno istem času, da bo prevzel rutino. Vmes mu lahko daste tudi kak prigrizek. Pasjo hrano lahko kombinirate z doma pripravljeno. Vendar pa pazite – ni vsa hrana, ki je primerna za ljudi, primerna tudi za psa! Oreški, grozdje, čokolada, čebula in hrana, ki vsebuje kofein – vsa ta živila so lahko za pse celo strupena.

Vsak dan pojdite na sprehod

Pes nujno potrebuje nekaj sprehodov na dan, pa tudi vi boste videli, da se boste kmalu bolje počutili in vam bo sprehod pomenil sprostitev po napornem dnevu. Pa še nekaj kondicije boste pridobili. Pri manjših psih je bolje, da imajo namesto ovratnice oprsnico, saj so njihovi vratovi bolj občutljivi.

puppy_walking.jpg

Ograda in igrače

Da bi preprečili, da bi vam psiček prežvečil copate in vse drugo, kar mu pride pod zob, ga lahko občasno zaprete v ogrado. Ta naj bo dovolj velika, da se bo lahko v njej obračal. Vendar pa naj ne bo prevelika, da ne bo v njej uriniral. Seveda pa ga v taki ogradi ne smete puščati dlje časa! Večkrat na dan ga morate tudi peljati ven, da gre lahko na stranišče in se ne bo ponečejal po hiši. Kupite lahko nekaj pasjih igrač in upate, da bodo za psička tako zanimive kot predmeti po hiši. Z žvečenjem neprimernih stvari se lahko kužek namreč tudi poškoduje, če pogoltne predmete.

Tudi vaše dvorišče je lahko nevarno

Tudi na vašem dvorišču so lahko različna gnojila, kemikalije in ostre skale. Če je v bližini globlja voda, na primer ribnik, korito ali bazen, naučite psička, kako lahko pride ven, če bi padel notri. Pozimi je težava tudi sol, ki jo potresajo po snegu, saj lahko poškoduje pasje šape. Če se pozimi sprehajate po mestu, kužku po sprehodu očistite šape. Nekateri strokovnjaki svetujejo, da psičku ob močnem soncu izpostavljene predele, ki niso zaščiteni z dlako, namažete z zaščitno kremo proti sončnim žarkom.

_4480504.jpg

Z mladičkom ravnajte podobno kot z dojenčkom

Pazite, da v njegovi bližini ne bo nevarnih predmetov ali strupenih snovi – na primer rož, čistil ali pa zdravil. Tudi koš za smeti naj bo na varnem, da kuža ne bo mogel brskati po njem., najbolje pod pomivalnim koritom, zaščiten z vratci.

Pasji mladiček ne sme biti prepuščen sam sebi. Ločitev od pasje mame je zanj precej stresna. Ločitev mu lahko olajšate tako, da že nekaj dni prej, preden vzamete mladička, položite odejo k njegovi mami, da se bo navzela njenega vonja. Kužek se bo na tej odejici v novem domu počutil bolj varnega.