Da bodo tudi naši otroci uživali v brezskrbnih popoldnevih na vrtovih ali v okolici hiše, jim izdelajte to enostavno gugalnico, za katero ne potrebujete veliko pripomočkov niti mizarskega znanja. Če imate na vrtu veliko drevo, ga zlahka izkoristite in nanj na primer navežete gugalni stol.

Gugalnica iz starega stola

Star gugalni stol bo dodal barvo v vaš vrt in ga lepo okrasil, obenem pa bo predstavljal osrednjo zabaviščno točko za vaše najmlajše. Za izvedbo boste potrebovali trdno zgrajen gugalnik z naslonjali za roke ali kak drug podoben lesen stol, močne vrvi, jeklene obroče, vijake, smirkov papir, barve za barvanje zunaj, čopič, žago, debelo leseno ploščo in sveder.

kids_swing.jpg

Stolu najprej odstranite noge, da ostane le sedež z naslonjali za hrbet in roke. Iz lesene plošče izžagajte štiri dovolj dolge kose lesa, da segajo čez širino stola in naslonjala. Lesene deščice pritrdite na spodnjo stran sedišča z vijaki, zbrusite s smirkovim papirjem, nato pa vse skupaj prebarvajte v želeno barvo, ki naj bo svetla ali vpadljiva. Ko se stol posuši, ga s pomočjo vrvi in jeklenih obročkov obesite na visoko in stabilno drevo.

Klasična, a nenavadna gugalnica

Namesto pravega stola pa lahko uporabite tudi lesene deske, ki jih oblikujete v zanimive oblike. Iz lesene plošče izrežite tri četrtine lesa in po želji oblikujte sedež gugalnice v nenavadne oblike, denimo v podobo sladoledne lučke, drevesnega listja ali kak drug motiv. Po končani obdelavi lesa sledi brušenje podlage in barvanje z zunaj obstojnimi barvami ali laki, kasneje pa gugalnico le še obesite na drevo z vrvmi.

lolli_swing_boarder.jpg

Previdnost ni odveč

Priporočljivo je, da otroke nikoli ne puščate same na gugalnici, ampak da ste vedno zraven in jih nadzorujete. Bolje je, da guganje spremljate, saj se lahko zagugajo prehitro in zato padejo na trdna tla, gugalnica pa jih lahko celo udari v glavo.