V iskanju okolju prijaznih rešitev za naše domove je našo pozornost pritegnil koncept nizozemskega giganta s področja elektronike, ki pravzaprav na naraven način osvetljuje prostore. Raziskovalci iz Philipsa so namreč zasnovali ekološka svetila iz bioluminiscentnih bakterij, pri čemer so se zgledovali po kresničkah in globokomorskih živalih.

bio_light_bakterije.jpg

Plin metan

Sistem razsvetljave je v bistvu del koncepta mikrobiološkega doma, saj za delovanje uporablja predelane gospodinjske odpadke. Za krmljenje bakterij v nenavadno oblikovanih, ročno pihanih steklenih predalčkih sistem uporablja plin metan – le-tega pridobivajo iz kuhinjskega gnilišča, na katerem se organski odpadki kompostirajo. Plin do zastekljenih bakterij dospe skozi tanke silicijeve cevi, ki povezujejo »sijalke« z rezervoarjem na dnu. Za ustvarjanje svetlobe bakterije uporabljajo encim luciferase in njegov substrat luciferin.

biolight_4.jpg

Bakterije odsevajo svetlobo

Svetloba, ki jo bakterije oddajajo v okolico, v nasprotju s klasičnimi sijalkami ne ogreva predmetov. Žive bakterije lahko osvetljujejo prostore neomejeno dolgo, dokler imajo zaloge hrane. Čeprav jakost svetlobe, ki jo bakterije odsevajo, še ni primerljiva s svetlobo, pridobljeno iz standardne umetne razsvetljave, pa je zamisel zagotovo korak naprej v raziskovanju še neizkoriščenih virov energije.