Od svetilke iz mahu do elektrarne iz lilij

Do prodaje takšnih izdelkov bo minilo vsaj še pet let, vendar pa angleški oblikovalci že sodelujejo z raziskovalci univerze Cambridge v prizadevanjih, da bi razvili biofotovoltaične naprave, ki proizvajajo obnovljivo energijo iz fotosinteze alg in mahu. Alex Driver in Carlos Peralta sta oblikovala nekaj vsakdanjih izdelkov, ki bi se lahko sčasoma napajali s pomočjo biofotovoltaike: od namizne svetilke iz mahu do morske elektrarne, sestavljene iz na vodi plavajočih lilij, na katerih so nameščene alge, ki proizvajajo enako količino energije kot običajna vetrna elektrarna.

biophotovoltaics_alex_driver_carlos_peralta_3.jpg

Alge in mah so hitro rastoči organizmi, ki za preživetje potrebujejo malo sonca in vode. Medtem ko so ti organizmi v procesu fotosinteze, je mogoče iz njih proizvesti obnovljivo energijo, ki zlahka napaja fotovoltaične plošče. Izumitelja verjameta, da bi ta tehnologija lahko v naslednjih petih do desetih letih  tekmovala z današnjimi silicijevimi solarnimi ploščami.

Novi viri (cenejše) obnovljive energije?

biophotovoltaic_generatorforweb.jpg

Če bi bil novi vir obnovljive energije tako izpopolnjen, da bi ga lahko začeli množično uporabljati v naslednjih nekaj letih, bi lahko pridobili cenejšo energijo; skrb, da bi vir kdaj izčrpali, pa je popolnoma odveč. Načini praktične uporabe fotovoltaičnih plošč so lahko različni. Plošča iz mahu lahko na primer neposredno napaja namizno svetilko, več plošč skupaj pa tudi druge hišne aparate.