Se je res treba tako dolgo prhati?

Britanska raziskava je ugotovila, da se ljudje povprečno prhajo osem minut. Le kaj počnejo pod prho tako dolgo? Raziskava je razkrila nekaj zanimivih podrobnosti o navadah Evropejcev. V osmih minutah prhanja porabimo skoraj toliko vode in energije kot s povprečno kopeljo, elektrika in voda pa na leto skupaj staneta dvakrat toliko.

Z osemminutnim prhanjem porabimo kar 62 litrov vroče vode. Povprečna poraba vode za eno kopel je še višja – 80 litrov. Glede na moč curka vode lahko s prhanjem porabimo še več vode in energije kot s kopeljo.

Šamponi, mila in geli ter toplogredni plini

Z raziskavo so ocenili, da je velika večina – kar 95 odstotkov – toplogrednih plinov, ki naj bi nastali zaradi šamponov, mil in gelov za prhanje, povezanih z uporabo vroče vode pri prhanju. Morda bo katera od novih študij še bolj razgalila navade ljudi, s čimer bodo bolj odprta vrata do novih proizvodov in rešitev.

latest_best_top_new_cool_bathroom_kitchen_gadgets_dtv1.jpg

In kdo se prha najdlje?

Presenetljivo se najdlje prhajo dvanajstletni dečki – povprečno skoraj deset minut. Deklice se prhajo precej krajši čas, samo šest minut in pol. Vendar le, dokler ne postanejo najstnice. Potem se tudi one prhajo več kot devet minut.

Ženske so po navadi bolj ekonomične, saj opravijo več stvari hkrati. Za prhanje porabijo manj časa, obenem pa si še umijejo zobe in obrijejo noge. Povprečno se sicer prhajo sedem minut in pol med tednom, ob nedeljah pa si vzamejo nekoliko več časa. Moški se med tednom prhajo dobrih osem minut.

Več o tem, kako lahko s preprostimi ukrepi privarčujete nekaj vode, si preberite tukaj. V prhe je na primer smiselno namestiti posebne varčne glave, s pomočjo katerih lahko privarčujete kar nekaj vode.