Poleg tega, da otroci bolj cenijo kuhane obroke, se bodo med skupno večerjo lahko pogovarjali z drugimi družinskimi člani in tako imeli občutek večje intimnosti. Družinske večerje pa ustvarjajo tudi zdrave prehranjevalne navade. V raziskavi, ki je bila objavljena v reviji Pediatrics, so namreč ugotovili, kakšne pozitivne učinke imajo skupinske večerje na zdravje in obnašanje otrok.

Zdrave prehranjevalne navade

family_eating_dinner_small.jpg

V študiji so sodelovali otroci, stari od tri do sedemnajst let, znanstvenike pa so še posebno zanimale njihove prehranjevalne navade in telesna teža. Rezultati so zelo zanimivi, saj pogosteje, kot družina za večerjo sede skupaj za mizo, bolj zdravo telesno težo imajo otroci za svojo starost.

Obenem znajo otroci tudi sami sprejemati bolj zdrave prehranjevalne odločitve, so bolj odprti za uživanje zdravih živil in manj izpostavljeni tveganju za razvoj motenj hranjenja. Kuhana hrana je namreč bolj zdrava in vsebuje manj kalorij kot hitra prehrana.

Pogovor med večerjo za tkanje pristnejših vezi

family_eating.jpg

Znanstveniki so tudi ugotovili, da sproščen pogovor, ki poteka za mizo, vpliva na to, da otrok poje ravno toliko hrane, kot jo potrebuje. Zaradi tega se kljub stresu in pomanjkanju časa nikakor ne odpovejte družinskim večerjam. Pripravite zdrav obrok, v katerega vam ni treba vložiti veliko truda, saj je tudi takšen obrok lahko pripravljen hitro. Ta navada je vsekakor dobra za naše zdravje in tkanje pristnejših vezi med družinskimi člani.