Sodobni sedeži straniščne školjke se razlikujejo po barvah, vzorcih ali stilu dizajna, materialih, obliki, velikosti in drugih podrobnostih, zato se v nakup ne smemo podati brezglavo. Seveda je priporočljivo izbrati takšen pokrov straniščne školjke, ki se bo po barvi in slogu ujemal z opremo kopalnice in tudi z dizajnom straniščne školjke; vendar bi morali pri izboru upoštevati nekatera pomembna dejstva in se ne osredotočiti samo na končni videz.

Oblika in velikost pokrova

Med drugim morate upoštevati obliko straniščne školjke, bodisi je podolgovata bodisi okrogla. Izmerite še dimenzije: širino in dolžino (premer), kar najlažje storite z žepnim merilnim trakom. Opremljeni s podatki o dimenzijah straniščnega sedeža ste pripravljeni na naslednji korak.

wooden_toilet_seat_cover.jpg

Materiali

Odločite se, iz katerega materiala bo sedež izdelan. Najboljša možnost so takšni iz plastike, lesa ali oblazinjeni. Plastični so trpežni, cenovno najugodnejši ter na voljo v široki paleti barv, motivov in raznega okrasja. Leseni pokrovi so dražji, a zato bolj topli in prijetni za sedenje. Njihova pomanjkljivost je, da lahko čez čas zgubijo prvotno barvo, se opraskajo ali kako drugače poškodujejo z agresivnejšimi sredstvi za čiščenje. Oblazinjeni sedeži so ravno tako bolj udobni, najprimernejši pa so za tiste, ki okrevajo po operaciji ali rojstvu otroka.

white_leather_toilet_seat.jpg

Enostavnost čiščenja

Straniščni sedeži se lahko sčasoma poškodujejo, na njih pa se nabere tudi umazanija, zaradi česar je pametno že kupiti takšnega, ki ga je enostavno čistiti in vzdrževati. Bolj kot leseni so enostavnejši za čiščenje plastični. Postopek čiščenja olajša tudi pokrov, ki ima že vgrajene tečaje.

toilet_seat3.jpg

Potrebe uporabnikov

Ne nazadnje pa upoštevajte tudi potrebe vseh uporabnikov sanitarnih prostorov, še posebno, če imajo posebne želje ali potrebe. Na primer, če imate doma družinskega člana z zdravstvenimi težavami ali starejšo osebo, razmislite o nakupu ogrevanega sedeža ali samodejnega dvigala za pokrov straniščne školjke. Če imate majhne otroke, pa ne kupujte težkih pokrovov, ker bi jih težko dvignili.