Pridelava in uživanje sezonske hrane je enostavnejše v poletnih mesecih, ko je svežih pridelkov na domačih gredicah in nakupovalnih policah več kot dovolj. Pozimi, še posebno po jesenski žetvi, pa pridelava domače sezonske hrane zelo opeša. Ampak z malo kreativnosti zlahka ustvarite čudeže, če uporabite sezonske pridelke, kot so korenje, repa, pesa, česen, čebula, sladki krompir, švedska repa, ohrovt, zimske buče in druga zimska zelenjava ter domače pridelano meso.

Sezonsko pridelana živila

Zimska zelenjava je zdrava, saj je polna vitaminov C in K ter beta karotena, ki nam dvigujejo odpornost imunskega sistema, še posebno v času, ko se širijo prehladi in gripa. Zimsko pridelano hrano lahko vzgojite sami, če prostor za rastline uredite v zaprtem prostoru doma ali pa v vrtnem rastlinjaku. Novi trendi zimske pridelave nam namreč omogočijo, da nam ni treba kupovati živil, ki prihajajo od iz tropskih krajev, ampak lahko posežemo kar po tistih z njive ali iz shrambe lokalnega kmeta.

winter_vegs.jpg

Izberite lokalno pridelano hrano

Nekateri strokovnjaki trdijo, da ima hrana, pripeljana od zelo daleč, velik vpliv na onesnaževanje okolja. V primerjavi s hrano domačega porekla jo je namreč treba pripeljati do lokalne trgovine, za kar je običajno potrebno veliko kilometrov in goriva, živila pa se tako tudi hitreje pokvarijo. Če pa tudi pozimi jeste lokalno zelenjavo, sadje ali na primer meso, boste podpirali lokalno skupnost in njen razvoj.

salame.jpg

Hrana slovenskega porekla je zelo zdrava, običajno naravno pridelana po domačih postopkih in z manj umetnimi dodatki tudi v zimskem času. Vsi bi se morali bolj zavedati pomembnosti lokalne hrane v nasprotju s hitro rastočo industrijsko pridelavo, ki je cenovno sicer res ugodnejša, vendar je zato bolj neprijazna do našega telesa in okolja.

Sezonska hrana, ki jo lahko kupite kar pri lokalnih slovenskih kmetih, je zelo pestra, raznovrstna in zna potešiti vsak okus. Pridelovalci pa vam bodo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja v zvezi s pridelavo živil, ki vam jih ponujajo. Kupovati in uživati lokalno sezonsko hrano pa pomeni tudi, da s tem podpirate majhne družinske kmetije in krepite lokalno gospodarstvo.