Tema letošnjega natečaja, ki se ga je pod pokroviteljstvom svojih mentorjev udeležilo devetnajst slovenskih študentov industrijskega oblikovanja, so bili gospodinjski aparati, ki upoštevajo sodobne trende inteligentne mobilnosti. Na razstavi prikazane ideje so določale načine priprave in shranjevanja hrane ter pomivanja posode doma in zunaj doma, pri čemer je Electrolux kot vsakoletni organizator natečaja zahteval koncept, ki je po eni strani ponujal personalizacijo in po drugi hkrati odseval skandinavsko orientirane vrednote oblikovanja v smislu okoljske ozaveščenosti, intuitivne enostavnosti uporabe in seveda estetske privlačnosti.

Po izboru internetnih glasovalcev je nagrado za najboljši koncept prejel Marko Vurzer za svoj projekt mobilne kuhinje majhnih dimenzij Pico. Mobilna kuhinja, katere postavitev in funkcionalnost je mogoče hitro in enostavno spremeniti, je združena enota posameznih kuhinjskih sklopov, kot so na primer hladilna komora, shramba za posodo in žar/grelne plošče ter druge delovne površine. Kuhinja se lahko hitro in enostavno premakne s pomočjo zložljivih nog s kolesi.

lab1.jpg

Poleg zmagovalnega projekta so bili na razstavi v Stari elektrarni predstavljeni tudi oblikovalski koncepti drugih osemnajstih študentov industrijskega oblikovanja. Med njimi so v skladu s temo letošnjega natečaja prevladovali mobilni kuhinjski pripomočki za shranjevanje, hlajenje, prenašanje in pripravo hrane s pomočjo solarne in drugih alternativnih virov energije. Z okoljskega vidika se poleg drugih zdi zanimiv tudi koncept Biobox, ki ga je pripravila Ana Bekš in ki omogoča pridobivanje manjše količine električne energije z razkrojem biosmeti, ki jo lahko shrani v majhno prenosno baterijo.

Poleg mobilnih gospodinjskih aparatov so bili na razstavi predstavljeni tudi koncepti, kot je recimo Sobni vrt oblikovalke Katje Turk. Gre za multifunkcionalno pregradno steno, v katero so vgrajeni neke vrste »predali«, v katerih lahko v posebnem gelu (ta omogoča vzgojo rastlin v čistem mediju in vsebuje vsa potrebna hranila) gojimo zelenjavo kar v kuhinji ali celo dnevni sobi. Kadar v enem od predalov ne gojimo ničesar, ga preprosto pospravimo, da ne zavzema preveč prostora.